A köznevelési törvény módosítása az SNI-s gyerekekre nem vonatkozik

csecsemőgondozás, alternatív nevelés,Gyermekek játszanak a II. Rákóczi Ferenc Bölcsőde, Óvoda, Általános Iskola óvodájában Szécsényben
Vágólapra másolva!
A köznevelési törvény héten elfogadott módosítása nem vonatkozik a sajátos nevelési igényű, így a diszlexiás, diszgráfiás vagy diszkalkuliás gyermekekre - hangsúlyozta az oktatási jogok biztosa.
Vágólapra másolva!

Aáry-Tamás Lajos azt mondta, hogy a változtatásoknak semmi közük nincs a "Taigetoszhoz", utalva az ellenzéki kritikákban megfogalmazott hasonlatra. Az oktatási ombudsman kiemelte:

összekeveredett két fogalom,

a beilleszkedési, tanulási, magatartási zavarokkal küzdő gyerekek köre a sajátos nevelési igényű gyerekek körével. A módosítás kizárólag az előbbiekre vonatkozik, és azt mondja ki, hogy a mentesítést 2030-ig vezetik ki a rendszerből - mutatott rá. Aki tehát 2018-ban elkezdi az iskolát és ilyen mentesítése van, az még végigviheti ezt, egészen az érettségiig, ott is élhet ezzel a kedvezménnyel - fejtette ki.

Nem gyors döntés

Aáry-Tamás Lajos hangsúlyozta: szó sincs gyors döntésről, és a "brutális" kritikai megfogalmazás végképp nem illik a jogszabályra. A diszlexiás, diszgráfiás, diszkalkuliás gyerekekre a módosítás nem vonatkozik, ők sajátos nevelési igényűek, a törvény róluk nem szól, kedvezményeiket, életpályájukat nem befolyásolja - magyarázta az oktatási jogok biztosa. Aáry-Tamás Lajos a problémát abban látja, hogy noha a változtatást kétéves egyeztetés előzte meg, a szakma képviselői javasolták a módosításokat, őket most senki nem kérdezi, és politikai mezőbe került a kérdés.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Komka Péter

Hozzátette: azért fogja megkeresni a szakma képviselőit és azokat az egyetemeket, ahol gyógypedagógiai képzés folyik, hogy közösen találják meg azokat a mondatokat, amelyekkel mindenkit meg lehet nyugtatni.