Súlyos pénzügyi visszaélések lehettek Gyárfás Tamás úszóelnöksége idején

Gyárfás Tamás Gyárfás Tamás a MÚSZ leköszönő elnöke
Gyárfás Tamás a MÚSZ leköszönő elnöke
Vágólapra másolva!
Nagyobb bajba is kerülhet Gyárfás Tamás, a sokáig örökös úszóelnöknek tűnő sportvezető és egykori tévés, mint pusztán úszószövetségi trónjának az elvesztése. Mint ahogy arról az Origo is sokszor írt, Gyárfás konfliktusba került a világ egyik legsikeresebb sportolójával, Hosszú Katinkával. A sokszoros világbajnok és olimpiai bajnok úszónőnek nem tetszett, ahogy Gyárfás a szövetség szakmai és pénzügyeit intézi. És nemcsak neki nem. Gyárfás mellett egyetlen komolyabb, aktív sportoló sem állt ki, helyzete tarthatatlanná vált az úszószövetségben, így a székét az utolsó pillanatig két kézzel fogó Gyárfás végül lemondott az elnökségről. Igaz, azóta a nemzetközi úszószövetség egyik vezetőjeként enyhén szólva nem segíti a legjobb magyar úszónőt, de ez egy másik fejezet.
Vágólapra másolva!

Az új úszóelnök Bienerth Gusztáv lett. Egyik első intézkedése az volt, hogy teljes pénzügyi és gazdasági átvilágítást csinált a Magyar Úszó Szövetségben. Természetesen hosszú évek óta lehetett furcsa dolgokat hallani, hogy mi megy a MUSZ-on belül. Például a sajátos barterezések, a pénzügyileg zavaros, úgymond mutyizások. Vagyis, elég logikus döntés volt megnézni, mi történt a múltban, mi történt Gyárfás alatt.

Bienerth Gusztáv az egyik legnagyobb könyvvizsgáló céget, a Deloitte-ot bízta meg a vizsgálattal. A Deloitte a Big Four egyike, a világ egyik legtekintélyesebb cégéről van szó.

Gyárfás Tamás Fotó: Polyák Attila - Origo

Május 21-én rendezte a Magyar Úszó Szövetség legutóbbi közgyűlését. (A Gyárfás-korszakra jellemző, hogy Bienerth idején tartottak először titkos szavazást. Gyárfás, a bukott úszóelnök gondosan vigyázott rá, hogy mindig nyílt szavazás legyen. Lássa ő, vagy ha éppen színpadiasan kivonult a teremből, akkor az egyik embere lássa, hogy ki kire szavaz. Így persze könnyű volt ennyi ideig hatalmon maradni, de ez is egy másik kérdés.) A közgyűlésen Bienerth beszélt már a Deloitte jelentéséről, de úgy tudjuk, akkor még nem volt kész az anyag, és ezért nem is adott még tájékoztatást a részletekről.

Három héttel később, június 14-én viszont elnökségi ülés volt a szövetségben. Sokan vettek részt az ülésen, így nem véletlen, hogy kiszivárgott, legalábbis az Origo megtudta: súlyos visszaélések történtek a Gyárfás-korszakban. Olyan ügyek, amelyeknek minden bizonnyal büntetőjogi következményei lesznek. Ezen az elnökségi ülésen ugyanis az elnök tájékoztatta a részvevőket a Deloitte-jelentésről. Amelyek olyan elképesztő részletekkel szolgáltak, amiket az elnökség tagjai megdöbbenve fogadtak.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Ahogy mi is írtuk, ismerve Gyárfás Tamást és a múltját, például a nem különösebben dicsőséges Nap TV-s korszakát, senki nem gondolta, hogy a világ legátláthatóbban és legtisztességesebben vezetett szövetségéről van szó, de azt senki nem gondolta volna, hogy olyan ügyek is történtek, amelyek konkrétan büntetőjogi felelősséget is felvetnek. Barterezések, ügyeskedések - ilyesmikről lehetett hallani. De a jelentés szerint sokkal komolyabb ügyekről van szó.

Úgy tudjuk, hogy az úszószövetség feljelentést fog tenni - hűtlen kezelés és pénzügyi rendellenességek gyanúja miatt -, a vizsgálatot pedig az ügyészség fogja lefolytatni.

Az üggyel kapcsolatban kerestük Gyárfás Tamást is. Az úszószövetség volt elnöke azt mondta, hogy ő nem tud semmilyen visszaélésről, szerinte a vezetése idején pénzügyileg minden rendben volt.

Gyárfás Tamás közleményt írt

Gyárfás Tamás az Origón megjelentek alapján az alábbi közleményt tette közzé: "Nyilvánvaló, hogy dr. Bienerth Gusztáv közreműködése révén jelenhetett meg – bárminemű tényszerű alátámasztás nélkül – a súlyos rágalmazás. Dr. Bienerth már a pályázata bejelentésekor közzétette, hogy Gyárfásnak nincs helye az úszósportban. Az általa fél éve kezdeményezett vizsgálat közepette többször közölte, ha bárminemű kérdés merūlne fel, akkor azt mindenek előtt velem tisztázza. Alig néhány hete dr. Bienerth a MÚSZ rendkívüli közgyűlésén a tagságnak még hosszan méltatott. Tény, hogy ezt követően:

- az elnök valamennyi előterjesztését a MÚSZ tagsága 75 %-kal leszavazta;

- az elnök megtévesztette a Fővárosi Közgyűlést, amikor kijelentette, hogy azért a kapkodás, mert a FINA csak napokban hirdette meg a 2024. évi rövidpályás világbajnokság pályázát – holott ez, mint a FINA által neki is megküldött dokumentumokból kiderült, már 2016. szeptember 20-án megtörtént, míg ő személyes értesítést kapott a pályázattal kapcsolatban 2017. január 13-án;
- folytonosan ellenséges hangulatot kelt közvetlenül a hazánkban zajló 17. FINA világbajnokság rajtja előtt a FINA vezetése ellen, és ezt, mint a szervező bizottság egyik tagja, magam is nehezményeztem;
- érthetetlennek tartom, hogy dr. Bienerth a FINA bizottságokba történő jelölésekkor nem tartotta a magyar érdekeket szem előtt.

Dr. Bienerth a kifogásokra nem érvekkel, hanem otromba ellentámadással válaszolt. Ez már csak azért is meglepő, mert szombaton még Rómában együtt voltunk a Vatikánban, ahol a I. Ferenc pápa megáldotta a Sette Colli verseny résztvevőit. Itt dr. Bienerth még a lehető legbarátságosabb beszélgetett velem, semmit sem említve a hétfői alattomos támadásról, vagy a korábbi elnökségi ülésen esetlegesen elhangzottakról.
Tekintettel a július 14-én kezdődő világbajnokságra – mindezek ellenére –, annak befejezéséig a nyilvános vitát szeretném elkerülni."

Felhívtuk a Magyar Úszó Szövetség sajtóosztályát is, de mivel folyamatban levő ügyről van szó, nem kívántak reagálni.