Városliget: Ezért kell átültetni a fákat

Városliget Városligeti séta a Főkerttel
Városligeti séta a Főkerttel
Vágólapra másolva!
A faátültetés előkészítése teljesen szakszerű eljárás, mivel korábban is volt már ilyen eljárás, és azok a fák is életben vannak, ráadásul az átültetést végző cég mögött egymillió sikeres faáltütetés van - minderről Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója beszélt az Origónak. Az elmúlt napokban a Ligetvédők akciója nyomán a rendőrség hét embert állított elő. Az egytucatnyi demonstráló a faátültetés előkészítését próbálta megakadályozni, pedig arra jogerős felhatalmazás van.
Vágólapra másolva!

A Városliget Zrt. teljesen jogszerű módon adta át a munkaterületet a faaültetést előkészítését végző cégnek - mondta az Origó érdeklődésére Gyorgyevics Benedek. A Városliget Zrt. vezérigazgatója szerint a faátültetés előkészítése teljesen szakszerű eljárás, mivel korábban is volt már ilyen eljárás, és azok a fák is életben vannak. Ráadásul

az átültetést végző cég mögött egymillió sikeres faáltütetés van.

A vezérigazgató elmondta, hogy félév múlva tervezetten át lesznek ültetve a fák.

Közölte, a jogerős építési engedéllyel rendelkező Néprajzi Múzeum munkálatai miatt zajlanak ezek az intézkedések. A fákat azért mozdítják meg, hogy a múzeum késő ősszel kezdődő kivitelezésénél ne sérüljenek meg – mondta Gyorgyevics Benedek.

Terveszerűen zajlik a jövőbeli Néprajzi Múzeum melletti fák átültetésének az előkészítése Fotó: Polyák Attila - Origo

Várnai nagyon komoly kárt okozott

Mint arról korábban beszámoltunk, a Liget Projekt keretében elkezdték a fák felkészítését az átültetére, emiatt a Ligetvédők nemcsak a kerítéseket rongálták meg, de az egyik autót is, egy aktivista pedig elsodorta az egyik biztonsági őrt. Ezenkívül füstgránátos is dobtak a lezárt területre.

Értesüléseink szerint Várnai László zuglói önkormányzati képviselő, a Civil Zugló vezetője megrongálta a német faátültető cég egyik parkoló autóját. Az akciót észlelte egy rendőr, aki megkérte, hogy menjen be vele a rendőrkapitányságra, ekkor a politikus futásnak eredt. A rendőrök állítólag hamar elfogták Várnait és előállították a rendőrségen. Becslések szerint

az általa okozott kár akár 1000 eurós nagyságrendű is lehet, vagyis több mint 300 ezer forint.

Hét előállítás, kevés résztvevő

Úgy tudjuk, a Ligetvédők kétnapos akciója innentől kezdve rendőrségi eljárás, összesen hét embert állítottak el. Annak az eldöntése, hogy minek minősítik majd a Ligetvédők tevékenységét, a rendőrség hatáskörébe tartozik. Az erőszakos demonstrációban nagyjából ugyanaz a pár ember vett részt, aki a korábbi megmozdulásokban, miközben a tiltakozók száma nem nő.