A magyarok többsége támogatja az új paksi blokkok építését

ÉPÍTMÉNY ÉPÜLET erőmű ipari létesítmény Paks, 2011. március 7.
Az atomerőmű III-as és IV-es blokkjának épülete, a mögötte lévő üres terület a bővítés lehetséges helyszíne. Az 1982 és 1987 között üzembe helyezett négy reaktorblokk 30 évre szóló üzemeltetés
A Paksi Atomerőmű III-as és IV-es blokkjának épülete. A mögötte lévő üres terület a bővítés lehetséges helyszíne.
Vágólapra másolva!
A magyar lakosság 54 százaléka támogatja az új paksi blokkok építését egy reprezentatív közvélemény-kutatás szerint. A válaszadók többsége úgy véli továbbá, hogy ma leginkább az atomenergia teszi lehetővé az ország biztonságos és folyamatos áramellátását. Kétharmaduk szerint az új atomerőművi blokkok megépítése csökkenti Magyarország energiafüggőségét - olvasahtó a Magyar Idők mai számában.
Vágólapra másolva!

A megkérdezettek 54 százaléka támogatja, hogy Pakson új, modern és biztonságos atomerőművi blokkok épüljenek a meglévő egységek pótlására – derült ki az MVM Paks II. Zrt. megbízásából idén készült országos reprezentatív közvélemény-kutatásából, amelynek részleteiről a mai Magyar Idők számolt be.

A meglévő, de életciklusa végén járó, és 2033-tól fokozatosan leállítandó négy atomerőművi blokk kapacitásának pótlását célzó két új reaktor építését, a Paks II projektet a válaszadók mindössze 36 százaléka nem támogatja.

A Paksi Atomerőmű III-as és IV-es blokkjának épülete. A mögötte lévő üres terület a bővítés lehetséges helyszíne. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A megkérdezettek 10 százaléka nem foglalt állást a kérdésben.

A felmérésből kiderül az is, hogy

a lakosság 51 százaléka úgy nyilatkozott: nem lenne hajlandó többet fizetni az áramért, ha azt megújuló energiaforrásokkal állítanák elő atomenergia helyett.

Továbbá a többség úgy véli, hogy ma az atomenergia teszi lehetővé leginkább az ország és a lakosság biztonságos és folyamatos áramellátását.

A megkérdezettek kétharmada szerint az új blokkok építése csökkenti hazánk energiafüggőségét

A teljes felnőtt lakosságra reprezentatív kutatásból kiderült, hogy a válaszadók fele azzal is tisztában van, hogy az atomerőművek működése nem jár a légkört szennyező szén-dioxid-kibocsátással.
Az MVM Paks II. Zrt. alapítása óta minden évben felméri a lakosság véleményét a tervezett új atomerőművi blokkok megítélésével kapcsolatban.

Az 1000–2000 fő megkérdezésével készülő közvélemény-kutatások korábban telefonos, később személyes lekérdezéssel történtek. Míg a kutatásokat 2013 és 2015 között a Századvég Alapítvány végezte, 2016 óta a Network 360 Kft. készíti – mindkét céget közbeszerzési eljárás keretében bízták meg.