Szeptemberben újra bíróság elé áll Hagyó Miklós

Hagyó Miklós, volt szocialista főpolgármester-helyettes a kecskeméti bíróságon, hagyó-per, tárgyalás
Vágólapra másolva!
Szeptember 7-én kezdődik a Hagyó Miklós Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettese és társai ellen indult per másodfokú tárgyalása a Szegedi Ítélőtáblán. A Kecskeméti Törvényszék Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettest első fokon hivatali visszaélés és hűtlen kezelés bűntette miatt, mint felbujtót két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte tavaly januárban.
Vágólapra másolva!

A másodfokú eljárásra azért kerül sor, mert az elmarasztalt vádlottak, köztük Hagyó Miklós is a bíróság felmentő ítéletéért fellebbeztek. Ezzel szemben a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a vádlottak egy részénél a kiszabott büntetések súlyosbítására, másoknál az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezésére tett indítványt.

Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes a kecskeméti bíróságon. Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A Kecskeméti Törvényszék az első fokú eljárása során az alábbi ítéleteket hozta tavaly januárban.

  • Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettest első fokon hivatali visszaélés és hűtlen kezelés bűntette miatt, mint felbujtót két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.
  • Antal Attilát, a BKV Zrt. egykori vezérigazgatóját folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt másfél év - három évre felfüggesztett - börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság.
  • Balogh Zsoltot, a BKV Zrt. Antal Attilát követő vezérigazgatóját, hűtlen kezelés bűntette, és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt egy év két hónap, két év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélték.
  • Lelovics Ottót, aki a főpolgármester-helyettesi kabinet egykori kommunikációs tanácsadója volt, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt egy év két hónap börtönre ítélték, két év próbaidőre felfüggesztve ítélte a Törvényszék.
  • Horváth Ivánt, Hagyó jogi tanácsadóját, hűtlen kezelés miatt, mint felbujtót egy év, két év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélték.
  • Regőczi Miklóst, a BKV Zrt. kommunikációs igazgatóját folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt egy év tíz hónap börtönre ítélte, három év próbaidőre felfüggesztve.
  • Zelenák Tibort, a BKV volt osztályvezetőjét folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 500 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság, ebből a vádlott előzetes letartóztatásban eltöltött ideje miatt 51 ezer forintot kifizetettnek tekint.
  • Egy további vádlottat 150 ezer, egy másikat 350 ezer forint pénzbüntetésre ítéltek.
  • A Törvényszék felmentő ítéletet hozott Szalainé Szilágyi Eleonóra, a BKV volt humánpolitikai igazgatója, Mesterházy Ernő, az egykori főpolgármesteri politikai főtanácsadó, valamint Mátay-Horváth Éva, a BKV Zrt.-hez tartozó DBR Metró volt sajtóreferense ügyében.

A bíróság továbbá Hagyó Miklós elsőrendű és Balogh Zsolt negyedrendű vádlottat arra kötelezte, hogy kártérítésként fizessen meg a BKV-nak 39,6 millió forintot. Antal Attilát, Lelovics Ottót és Regőczi Miklóst szintén kártérítés megfizetésére kötelezték: nekik tízmillió forintot kell fizetniük a BKV részére.