Nézőpont: Orbán Viktor a nyitóülés győztese

Mráz Ágoston Sámuel Nézőpont Intézet vezetője
Budapest, 2014. február 6. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója az intézet Magyarországról szóló külföldi média-megjelenésekről készített elemzésének bemutatóján a budapesti Larus Rendezvényközpontban 2014. február 6-án. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője gyorsjelentést készített a mai nyitó ülésnapon elhangzottakról, illetve a pártok mai szerepléséről.
Vágólapra másolva!

Mráz az MTI-hez eljuttatott jelentésében az alábbiakat fejtette ki.

Elmondása szerint a három, frakcióval rendelkező ellenzéki párt számára ez nagy lehetőség lett volna a következő hónapok stratégiájának meghirdetésére, amelyet mindegyikük elmulasztott.

A Nézőpont vezetője elmondta, hogy szerinte a Jobbik elnöke "elfelejtett beszélni" a pártja által két hónapja folytatott béruniós aláírásgyűjtésről, amivel

"közvetetten annak kudarcát ismeri el".

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az MSZP önmagában is szervezeti nehézséggel küzd, hiszen frakcióvezetője nem azonos a miniszterelnök-jelöltjével.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszol a frakcióvezetők felszólalásaira, akik reagáltak a kormányfő napirend előtti felszólalására az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. szeptember 18-án. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Mráz, Szél Bernadett LMP-s politikus beszéde kapcsán kifejtette, hogy a nyáron a kiábrándult MSZP-szavazók felé forduló LMP frakcióvezetője erős beszédet mondott, amely miniszterelnök-jelölti bejelentkezésként érthető volt.

A kötelező betelepítési kvóta tagadásával azonban Szél Bernadett "öngólt rúgott", amelyet Orbán Viktor a viszonválaszában ki is használt - tette hozzá a Nézőpont Intézet vezetője.

Orbán Viktor beszéde kapcsán kifejtette, hogy

Ezt azzal indokolta, mivel Orbán Viktor részletesen elmondhatta a kormányzása eredményeit, hangsúlyozhatta a kormány által a kezdetek óta kiemelt figyelemmel kísért bevándorlás elleni küzdelem fontosságát, s az ellenzéki felszólalásokra adott tömör válaszaival elkerülte, hogy kommunikációs értelemben bárkit felemeljen a maga szintjére.

Az ellenfeleiből ezen az ülésen nem lettek kihívói.