Figyelmeztetik az autósokat az erős szél miatt

Vihar, szél
Budapest, 2017. október 29. Kidőlt fát távolítanak el tűzoltók a XX. kerületi Kölcsey utcában 2017. október 29-én. Több járásra másod- és harmadfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat délelőtt a várható viharos erősségű széllökések miatt. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
A Országos Rendőr-főkapitányság a viharos szél miatt arra kéri az autósokat, hogy fokozott odafigyeléssel vezessenek.
Vágólapra másolva!

Az ország területén több megyére is másod- és harmadfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, mert akár 100 kilométer/óránál nagyobb széllökések is lehetnek vasárnap.

A rendőrség azt tanácsolja az autósoknak, hogy jobban figyeljenek oda a sebességükre és a követési távolságra.

Ne használjanak olyan pótkocsit, ami könnyű és nagy az oldalfelülete, mert a szél könnyen felboríthatja. A széllökések kiszámíthatatlanok, ezért két kézzel, erősen kell fogni a kormányt, főleg ha erdős részről nyílt területre érünk.

Autóra dőlt fát távolítanak el tűzoltók egy áruház parkolójában Szentendrén Forrás: MTI/Mohai Balázs

Amikor magas autót előzünk számítani kell hirtelen oldalszélre, vagy annak megszűnésére.

A bicikliseknek és a gyalogosoknak nagyobb oldaltávolságot kell hagyni, ha vízátfolyás van az úton akkor ne hirtelen fékezzünk, hanem egyenletesen kell csökkenteni a sebességet.

Erdős területen a lehulló falevelek nedvesen még csúszósabbak, ezért a sebességet az útviszonyoknak megfelelően kell megválasztani. Ha a látásviszonyok annyira rosszak, hogy nem látszódik az útszéle, akkor félre kell állni és megvárni, hogy javuljanak a körülmények.