Együttműködési megállapodást kötött a Külügyminisztérium Voronyezs megyével

Szijjártó Péter Alekszej Gorgyejev Voronyezs megye
Budapest, 2017. október 25. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Alekszej Gorgyejev, Voronyezs megye kormányzója együttműködési megállapodást ír alá a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) 2017. október 25-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A nemzetközi és külgazdasági kapcsolatok fejlesztéséről, kereskedelmi-gazdasági, tudományos-műszaki, humanitárius, kulturális együttműködésről kötött megállapodást a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az oroszországi Voronyezs megye kormányzatával szerdán Budapesten.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az aláírást követően hangsúlyozta, a megállapodás illeszkedik a magyar külgazdasági stratégiába, az együttműködéstől Magyarország azt várja, hogy bővülnek a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatok lehetőségei.

Alekszej Gorgyejev, Voronyezs megye kormányzója kiemelte, érdekeltek a megállapodás végrehajtásában, a magyar gazdaság szilárdan fejlődik, Magyarország profi szakemberekkel rendelkezik.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy Voronyezs megye Oroszország egyik leggyorsabban fejlődő régiója, az elmúlt hat évben megduplázta gazdasági teljesítményét.

Budapest, 2017. október 25. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Alekszej Gorgyejev, Voronyezs megye kormányzója együttműködési megállapodást ír alá a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) 2017. október 25-én. MTI Fotó: Soós Lajos Forrás: MTI/Soós Lajos

Az Oroszország központi szövetségi körzetében található Voronyezs megye a harmadik legerősebb régiónak számít Moszkva városa, illetve az azt körbe vevő moszkvai megye után. A mezőgazdaság eredményei alapján Voronyezs Oroszországban az 5. helyen áll az orosz régiók között. A miniszter emlékeztetett arra, hogy az Oroszország elleni európai uniós szankció érzékenyen érintette az Oroszországba irányuló magyar mezőgazdasági exportot.

Magyarország és Voronyezs megye közötti kereskedelmi forgalom az első nyolc hónapban 50 százalékkal nőtt, főleg a mezőgazdasági kapcsolatok hatására. A voronyezsi térségbe irányuló magyar agrárkivitelt a vetőmag, élőállat, tojás, míg a behozatalt a műtrágya uralja.

A kapcsolatok nemzetközi beágyazottságára utalva példaként megemlítette, hogy a GE veresegyházi gyárában készített turbinák működtetik a legnagyobb voronyezsi hőerőművet.

A voronyezsi állami egyetem és a Debreceni Egyetem között jó együttműködés alakult ki, és előkészítik a magyar nyelv oktatását a voronyezsi egyetemen, továbbá példaértékűnek nevezte a hadisírok gondozásában kialakult együttműködést, amelyet a jövőben is folytatnak.

Gorgyejev is fontosnak nevezte

a mezőgazdaság területén kialakult együttműködés folytatását, illetve a két ország turizmusa és oktatása közötti fejlesztést.