Százmilliókat vennének ki a zsebünkből Gulyás Mártonék

Gulyás Márton a Humán Platformtól a Norvég-alapos tüntetésen az V. kerületben 2014, szeptember 13-án
Gulyás Márton a Humán Platformtól a Norvég-alapos tüntetésen az V. kerületben 2014, szeptember 13-án
Vágólapra másolva!
Közel félmilliárd forinttal kellene többek költenie az adófizetőknek az Országgyűlésre, ha megvalósulna a Gulyás Márton által életre hívott Közös Ország Mozgalom tervezett választási rendszere. Miközben a Fidesz-KDNP kormány 2010 után 386-ról 199 főre csökkentette a parlament létszámát, addig a balliberális pártok 222 főre növelnék a képviselők számát. Azt eddig nem árulták el, honnan vennék el ezt a félmilliárdot. Persze ebből a választás rendszer tervezetből nem lesz semmi, mivel nincs meg az ehhez szükséges parlamenti többségük, de jól mutatja Gulyék gondolkozását, hogy tervük csak a politikai osztály létszámát növelné.
Vágólapra másolva!

Ismertté vált a fényevő Gulyás Márton által meghirdetett Közös Ország Mozgalom új választási rendszerre vonatkozó javaslata. Mindenki továbbra is szavazhat egy egyéni jelöltre és egy pártlistára. A parlament létszáma 222 fő lenne. Ebből 110 jelölt magyarországi választókörzetekből, 110 a pártok listáiról kerül be, további 2 egyéni képviselőt pedig a külhoni magyarok választanak meg. Ők pártlistákra nem szavazhatnak. A választás egyfordulós lenne, és a bejutási küszöb 4 százalék lenne.

23 fővel több képviselő lenne, de ki fizeti?

Ami egyből feltűnik, hogy a baloldali és liberális pártok által szignált javaslat 23 fővel megemelné a parlamenti képviselők számát. Éppen a mostani Fidesz-KDNP vezette kormány volt az, ami

a 2010-es választási kampányba azt ígérte, hogy jelentősen csökkenti a politikusok számát.

Megválasztásukat követően ezt meg is tették, így mind az Országgyűlésben, mind a helyi önkormányzatokban közel felére csökkentették a képviselők számát. Az ellenzék most növelné a politikusok számát. De mindez mennyibe kerülne az adófizetőknek?

A balliberális ellenzék 23 fővel nővelné a parlament létszámát, ami közel félmilliárd forintba kerülne az adófizetőknek Forrás: MTI/Kovács Tamás

Félmilliárddal többe kerülne a parlament

2014 előtt havonta több mint 330 millió forintba kerültek a képviselők, mostanra ez a 200 fős, kisebb Parlamenttel lejjebb szorult. Most a benzinkártyákkal együtt havi nagyságrendileg 200 millió forintot fizetnek az adófizetők a honatyák számára. Mindez azt jelenti, hogy egy évben 2,4 milliárd forintot költünk a képviselőkre. Egy képviselőre tehát nagyjából 12 millió forintot költünk egy évben, ami csak a bérét és a benzinkártyáját jelenti.

Azonban a képlet nem ilyen egyszerű, mivel egy képviselő már akár négyfős titkárságot is fenntarthat. A korábban erre fordítható 140 ezer forintos keretet a törvény több lépcsőben megemelte az alapbér mértékéig, így képviselőnként 748 ezer forint fordítható stáb fenntartására, ami havonta 150 millió forintot jelent az Országgyűlés büdzséjének. Ez éves szinten pedig 1,8 milliárd forintot jelent.

Összességében éves szinten tehát 4,2 milliárd költünk a költségvetésből a parlamenti képviselőkre.

Ez egy főre vetítve 21,1 millió forintot jelent. A balliberális ellenzék javaslata tehát számszerűsítve azt jelenti, ha érvényben hagyják a mostani díjazást, akkor a 23 fős növekmény 485 millió forinttal növelné meg az Országgyűlés büdzséjét. Az új választási rendszert aláíró pártok azonban eddig nem közölték, hogy miből teremtenék elő ezt a félmilliárd forintot, amit a több politikusra kellene költeni.

Változó álláspont

Gulyás Márton és mozgalma korábban még azzal fenyegetőzött, hogy polgári engedetlenségi mozgalmat indítanak, ha a parlament október 23-ig nem fogadja el a javaslatukat. Mivel az aktivista mozgalma az elmúlt hetekben teljesen kifulladt, és még a Kossuth téren felhúzott színpadukat is idő előtt lebontották, legutóbb már nagyon békülékeny nyilatkozatott tett mozgalma szóvivője.

Gulyás Márton mozgalma teljes érdektelenségbe fulladt, és már nem is olyan követelőzőek Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ha a parlamentben konstruktív vitát folytatnak majd a választási rendszer módosítására benyújtott javaslatról, a Közös Ország Mozgalom

nem fog ragaszkodni ahhoz, hogy október 23-ig elfogadják az új törvényeket –

ezt a mozgalom szóvivője mondta a Klubrádióban. Budija Szilvia azt is közölte az már biztos, hogy a pártok 110 egyéni kerületben és 110 listás mandátumban gondolkodnak, de az arányosítás miatt mozgó létszáma lenne a parlamentnek. Arról ő sem beszélt, hogy a félmilliárdos pluszkiadást jelentő intézkedéshez, mely területről vonnák el a pénzt.