Az MSZP veteránjai érzik a bajt: zsarolnak és üzengetnek

Mesterházy Attila, háttérbe szorulnak az MSZP öregjei, Kovács László a párt tisztújító kongresszusán 2010-ben
Vágólapra másolva!
Lattmann Tamás, balliberális nemzetközi jogásznak és Tarjányi Péternek, a Zoom.hu tulajdonosának nyilatkozata óriási káoszt okozott a baloldalon, aminek következtében egyre több a kibeszélés, a nyilvánosság előtti veszekedés az ellenzéki pártoknál. Most az MSZP nagy öregjei érezték fontosnak, hogy elmondják a véleményüket  pártjuk állapotáról Simicska Magyar Nemzetének online változatában. Bár Suchman Tamás és Kovács László is aggódó hangnemet ütött meg, a sorok között kemény üzenetek húzódtak meg: előbbi konkrétan megzsarolta a pártját, utóbbi Mesterházy Attilát kritizálta, nem először.
Vágólapra másolva!

A párt egykori húzóemberei, nagy öregjei aggódó nyilatkozatokkal próbálják jobb útra téríteni az összeomlás felé tartó szocialistákat. A féltés mögött azonban kőkeményen üzentek a sokat tapasztalt politikusok. Olyan szocialista módra.

Suchman az MSZP nehéz helyzetét arra használta, hogy zsarolja pártját

„A legkevesebb, amit megtehetnek a baloldaliak, hogy csendben összeállnak, és meghozzák azt a döntést, ami alkalmassá teszi őket a győzelemre” – mondta Suchman Tamás, aki a Horn-kormány privatizációért felelős tárca nélküli minisztere, majd ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter, az első Gyurcsány-kabinetben pedig a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkáraként dolgozott. A kéretlen tanács után Suchman meglehetősen sajátosan mutatta meg, hogy mennyire félti a pártját:

Kovács László is megszólalt, Mesterházy Attilának ment neki

Kovács László egykori MSZP-elnök és -alelnök, többszörös külügyminiszter, az Európai Bizottság volt adó- és vámügyi biztosa szintén úgy látja, hogy az utolsó pillanatban vannak a szocialisták. „Össze kell fogni, ha az ördöggel nem is, de minden demokratikus párttal” – jelentette ki Kovács. Hozzátette, hogy nagyon nehéz szívvel és aggodalommal figyeli a pártban és a körülötte zajló folyamatokat. Ez az aggódás nem tartott sokáig Kovácsnál, rögtön rátért mondandójának a lényegére:

úgy látja, hogy az MSZP lejtmenetéért az MSZP 2010-es miniszterelnök-jelöltje, majd a párt akkori elnöke felelős. Mesterházy Attilával, a párt jelenlegi országgyűlési képviselőjével nem új keletű a konfliktusa, korábban is támadta őt a nyilvánosság előtt. Szerinte az a legnagyobb bűne, hogy nem védte meg „az elmúlt nyolc évet” - vagyis a szocialista kormányzást.

Kovács László üzent: Mesterházy Attila a felelős azért, hogy az MSZP ilyen mélyre jutott Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A tanácsok és az üzenetek mellé egy kis panaszkodás is jutott. Kovács László kifogásolta, hogy hiába ajánlotta fel segítségét az MSZP-nek az elmúlt öt évben, a párt aktuális vezetői nem kértek belőle. Arra a kérdésre, hogyan képzelné el a mai ellenzék összefogását, Kovács előhúzta az SZDSZ-kártyát, és a ma már nem létező szabad demokratákkal kötött korábbi koalíciós megállapodásokat hozta fel példaként.