Hosszú küzdelem lesz, hogy leszámoljunk a bolsevizmus eszméjével

Békés Márton  Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója
Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója
Vágólapra másolva!
Még mindig velünk él bizonyos formában a bolsevizmus a Figyelőnek nyilatkozó Békés Márton szerint. A Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója úgy látja, hosszú küzdelem lesz, hogy leszámoljunk a bolsevizmus eszméjével.
Vágólapra másolva!

Újabb kiállításra készül a Terror Háza Múzeum, ezúttal a száz éves bolsevizmus témájában nyitnak kiállítást. Békés Márton a Figyelőnek adott exkluzív interjújában azt mondta

a kommunizmus nem más, mint „világcsalás".

Ahogy fogalmazott: „a kommunizmussal kapcsolatban sokszor az a narratíva érvényesül, hogy 'de hát végül is jót akartak'. Pedig nem, nem akartak jót. Eleve rosszat akartak és azt is gonosz eszközökkel hajtották végre."

Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója Fotó: Polyak Attila - Origo

A Terror Háza Múzeum missziója pedig az, hogy a tetteseket és a kommunizmus áldozatait is név szerint megismertesse a világgal. A történész szerint a kommunizmus ma is velünk él, csak más formában. A Figyelőnek azt mondta, „a kommunizmus eszméje szublimálódott, hamis ígérete olyan absztrakt elvárássá vált, amit nehéz nyomon követni a mai globális kultúrában". Békés Márton hozzátette, a mai globális média működési elve nem sokban különbözik a kommunista pártelittől, csak

Hogy mit is jelent pontosan a történész szerint a metoo-kommunizmus és hogy 2017-ben ki lázad a kommunizmus ellen, a Figyelő legfrissebb számában elolvashatják.