Neves közéleti szereplőkkel hozott létre klímavédelmi alapítványt az államfő

Vágólapra másolva!
Áder János köztársasági elnök sajtótájékoztatón jelentette be, hogy klímavédelmi alapítványt hozott létre, aminek kuratóriumi elnöke Martonyi János korábbi külügyminiszter, tagja Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, valamint Szűcs Gábor klímavédelmi szakértő. Az államfő azt is bejelentette, hogy megújult az Élő bolygónk (www.elobolygonk.hu) honlap, aminek legfontosabb küldetése növelni az olvasók tudását, ismereteit a klímaváltozással kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Áder János személyes motívumokkal kiegészítve mesélte el, hogyan került sor a klímavédelmi alapítvány megalakítására. Az államfő kiemelte, hogy

abból az összegből hozta létre, amit a Magyarországról kivándorolt és Manchesterben 2013-ban elhunyt Balázs Miklós elektormérnök hagyományozott a hivatalban lévő köztársasági elnökre azzal, hogy fordítsa a pénzt a magyarok javára.

Mint mondta, a 234 396 font és 66 penny 2016 januárjában érkezett meg egy ügyvédi letéti számlára. Hosszas gondolkodás után pedig úgy döntöttek, hogy az örökhagyó akaratát azzal tudják a legjobban szolgálni, ha egy olyan hosszú távú célra használják fel a pénzösszeget, ami kiemelten fontos ügyre hívja fel a magyar társadalom figyelmet. Az államfő hozzátette, hogy a 2015-ös párizsi klímacsúcs erős ösztönzést adott ahhoz, hogy végül klímavédelmi alapítványra fordítsák a pénzt.
A végeredmény pedig a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány lett, aminek

  • Alapítója Áder János köztársasági elnök.
  • Kuratóriumi elnöke Martonyi János korábbi külügyminiszter
  • Tagja Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, valamint Szűcs Gábor klímavédelmi szakértő.

Áder János elmondta, hogy Martonyi Jánost nemzetközi tapasztalata, jogi tudása és a téma iránti érdeklődése révén, Vizi E. Szilvesztert a tudományos világban meglévő kapcsolatai és a Friends of Hungary-ban szerzett tapasztalatai miatt kérte fel az alapítvány munkájában való részvételre, Szűcs Gábor pedig évek óta segíti munkáját klímavédelmi szakértőként. A köztársasági elnök hangsúlyozta, minden jogi, adminisztrációs és technikai feltétel adott, hogy az alapítvány megkezdhesse munkáját. Áder János szólt arról is, hogy online szemlét indítanak a megújított www.elobolygonk.hu segítségével. Kiemelte, hogy a megújult honlap célja, hogy növelje az olvasók tudását, ismereteit a klímaváltozással kapcsolatban.

A felületen összegyűjtik a magyar és nemzetközi portálokon megtalálható releváns információkat, amelyek a klímaváltozással kapcsolatban, minden korosztályhoz szólnak.

Klímahíreket, innovatív trendeket, zene- és programajánlót is meg fognak jelentetni, az "Én mit tehetek" menüben pedig gyakorlati tanácsokat is adnak a környezetvédelemhez.

Budapest, 2017. december 16. Áder János köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány (b2) alapítója és Martonyi János volt külügyminiszter, a kuratórium elnöke (j2), valamint Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke (b) és Szűcs Gábor klímavédelmi szakértő (j), kuratóriumi tagok a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványról és a megújult Élő bolygónk honlapról tartott sajtótájékoztatón a zugligeti Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban 2017. december 16-án. Forrás: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Martonyi János, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy a legtöbb globális kockázat közvetve vagy közvetlenül összefügg az emberi tevékenységgel, ezért indokolt azt vizsgálni, mit lehet tenni ezek megelőzésére.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás összefügg a természeti katasztrófákkal, a terrorizmussal, és a migrációval.

Kitért arra, hogy az alapítvány segítségével hozzájárulhatnak a globális kockázatok, a klímaváltozás hatásainak leküzdéséhez.

Vizi E. Szilveszter is arról beszélt, hogy korunk emberének hallatlanul nagy a felelőssége abban, hogyan változtatja meg azt a bolygót, amit örökölt. Szerinte éppen a tudomány exponenciális növekedésének eredménye, hogy az ember kezében olyan hihetetlen hatalom összpontosult, amivel képes elpusztítani a bolygót.