Óriási fölénnyel vezeti a pártok versenyét a Fidesz–KDNP – derült ki a legfrissebb Medián-felmérésből. A magyarok 2010 ősze óta nem voltak annyira elégedettek a sorsukkal, a kormánnyal és Orbán Viktorral, mint most. A kutatás szerint a Jobbik nagyon sok szavazót veszített.

Az év első Medián-felmérése továbbra is a Fidesz elsöprő fölényét mutatja: bár a kormánypárt a teljes szavazókorú népességben november óta hibahatáron belüli mértékben erősödött (36-ról 37 százalékra), a választani tudó "biztos" szavazók körében 60 százalékos támogatottságot ért el – olvasható a Hvg.hu-n.

Sokan derűlátóak

Január utolsó hetében a válaszadók 46 százaléka érezte úgy, hogy az országban jó irányba mennek a dolgok. A derülátók aránya utoljára 2010 őszén állt ilyen magasan, igaz, jelenleg is hajszálnyival többen (48 százalék) vannak azok, akik pesszimistán látják Magyarország helyzetét.

Sokat nőtt Orbán Viktor népszerűségeForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szintén először fordul elő 2010 ősze óta, hogy minden második válaszadó jónak vagy nagyon jónak értékelte az Orbán-kormány munkáját, ami összefüggésben van Orbán Viktor személyes népszerűségével – 5 százalékos erősödést követően 49 százalékon áll.

Összezsugorodott a Jobbik

Az elmúlt hónapok legnagyobb vesztese a Jobbik. Míg a Medián 2016. szeptemberi felmérésében még 17 százalékon álltak, addig most már csak 13 százalékon. 2016 februárjában még 25 százalékon állt a radikális párt az intézet szerint.

A felmérésben megjelent a Momentum Mozgalom is, rájuk a biztos szavazók két százaléka voksolna.