Orbán Viktor: Meg kell védeni a gazdaságot a fenyegető veszélyektől

Orbán Viktor
Budapest, 2017. február 28. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján a Boscolo Budapest szállodában 2017. február 28-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Végre kell hajtani egy versenyképességi fordulatot, és 2020 után az 5 százalék fölötti növekedési tartományt kell elérni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitóján. Matolcsy György arról beszélt, hogy versenyképességi fordulatra van szükség.
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök azt mondta:

Az MKIK-ra szükség van, és a kamara az esély arra, hogy pártalapon ne lehessen sikeres gazdaságpolitikát csinálni – mondta Orbán Viktor. A gazdasághoz egységre és együttműködésre van szükség – tette hozzá.

Ha csak annyit teszünk, és úgy folytatjuk, ahogy az elmúlt hat évben csináltuk, akkor nem fogunk előrelépni – mondta Orbán Viktor. Az olimpia kapcsán azt mondta, hogy

nagy dolgok nélkül benne maradunk ebben a közepesen fejlett helyzetben.

Arról is beszélt, hogy nem véletlenül gáncsolják Brüsszelből a paksi erőműépítést és a Budapest–Belgrád vasutat. Az, hogy most biztatóan állunk, az nem óvatosságra késztet, hanem arra, hogy újabb és újabb nagy dolgokról gondolkozzunk. A következő években is központban marad a munka fontossága – tette hozzá. A kormány kitart amellett, hogy a teljes foglalkoztatottságot kell megcélozni.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az elmúlt években jelentősen átalakították a magyar államadósság struktúráját, ami azt jelenti, hogy

a külföldi kézben lévő államadósság is csökkent.

A miniszterelnök azt is mondta, hogy külföldi devizában nem biztos, hogy érdemes állampapírt kibocsátani. A nemzeti bankrendszerről pedig azt mondta, hogy a 2009-es pénzügyi válság bebizonyította, hogy a külföldi bankok hazavitték a pénzüket. Éppen emiatt fontos egy nemzeti érdekkörben lévő pénzintézeti rendszer – tette hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az alacsony adószint nem tetszik a versenytársainknak, így az osztrákok különösen fenyegető hangot ütnek meg.

Ha bármelyik országban beszüntetik a magyar munkavállalók lehetőségeit, akkor korlátozzuk a korlátlan külföldi tőkeáramlást az adott országból.

Megvédjük a saját érdekeinket – tette hozzá.

A kormányfő elmondta, sikerült elérni a segélyalapú rendszer helyett a munkaalapú rendszert. A kormányfő szerint teljességgel elképzelhetetlen, hogy munka helyett jövedelmet kapjanak az emberek.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ha olcsó energiát akarunk, arra csak az atomenergia lehet a megoldás – mondta Orbán Viktor. Kutatás-fejlesztésre 2020-ra a GDP 1,8 százalékát költheti az állam.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy miközben versenyképesek akarunk lenni, Magyarországot föl kell értékelni. Ebben a dimenzióban kell értékelni a magyar lépéseket. Az etnikai homogenitást meg kell őrizni – mondta Orbán. A túl nagy keveredés bajjal jár – tette hozzá. Azt is mondta:

közbiztonság és terror ügyében sem fogunk engedni,

baj mindig történhet, de a fenyegetettség nem növekedhet.

Szerinte a következő években a 3–5 százalékos sávban kell lennie a gazdasági növekedésnek, 2020 után pedig az 5 százalék fölötti növekedési tartományt kell elérni. Azt is mondta:

Percről percre

Az Origo percről percre közvetítette a gazdasági évadnyitót.

Végre kell hajtani egy versenyképességi fordulatot – hangoztatta a kormányfő. Ehhez meg kell védeni a gazdaságot a fenyegető veszélyektől, amelyek például az adórendszert és a munkahelyteremtő támogatásokat érik az EU részéről – mondta.

Uniós források nélkül is megy

Idén és jövőre 13-14 éve nem látott mértékben, 4 százalék felett nő várhatóan a magyar gazdaság, ez már benne van a kívánatos, 3-5 százalékos felzárkózási tartományban – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály hozzátette, a tavalyi év 2 százalékos növekedéssel "érdekes év" volt, amikor az uniós támogatási időszakok között váltás zajlott, az ipar lényegében stagnált, az építőipar 15 százalékkal esett vissza, a mezőgazdaság és a szolgáltatói szektor húzta a növekedést.

A miniszter szerint ekkor bebizonyosodott, hogy a magyar gazdaság uniós források felhasználása nélkül is képes legalább 2 százalékos növekedésre. Megjegyezte,

egyre jobb az ország külső megítélése,

és felidézte, hogy tavaly mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlott kategóriába tette Magyarországot.

Mérsékelni kell az adóelkerülést

Matolcsy György jegybankelnök arról beszélt, hogy sikeresen egyensúlyba került a magyar gazdaság. Fenntarthatóvá vált a gazdaság, nemcsak egy fiskális és monetáris fordulat történt, hanem egy felzárkózási fordulat. A felzárkózás fenntarthatóságához viszont versenyképességi fordulatra van szükség, hogy a magyar gazdaság kikerüljön a közepesen fejlett országokra jellemző növekedési csapdából – mondta.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti bank elnöke Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Hozzátette, ehhez szükséges egyebek mellett

a személyi jövedelemadó kulcsának csökkentése,

amely munkahelyteremtésre, munkavállalásra és a tudástőke felhalmozására ösztönöz. Fontos az adóelkerülés további mérséklése, a hozzáadott érték arányának növelése az exportban, és a kutatás-fejlesztési kiadások növelése is – mondta.

Matolcsy ismertetése szerint sikeres volt az államháztartási hiány csökkentése az elmúlt években. Az ország kikerült a túlzottdeficit-eljárásból, és sikerült elérni, hogy folyamatosan csökkenjen az államadósság ráta.

Az MNB arra törekszik, hogy tartsa az inflációs célt, de ezzel egyidejűleg a pénzügyi stabilitást és a gazdasági növekedést is megőrizze. Matolcsy György elmondta, hogy célzott programokat hajtottak végre, ilyen volt a növekedési hitelprogram is.

Parragh László, az MKIK elnöke Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A fenntarthatóságot és a versenyképességet nevezte az egyensúly és a növekedés mellett a következő években a legfontosabb gazdasági célnak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Ehhez

elengedhetetlennek nevezte a bérek növekedését,

mert, mint fogalmazott, az alacsony munkabérek nem ösztönöznek a versenyképesség javítására.
Szerinte alapvetően kedvező folyamatokat lehet látni a gazdaságban, valamennyi makrogazdasági mutató pozitív irányt tükröz.