A Grundsuli diákjai a Felvidéken

dav
dav
Vágólapra másolva!
A Határtalanul! programon pályázatot nyert Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, a "Grundsuli"  hetedikes diákjai Rákóczik és Szapolyaik nyomán barangolhatták be a Felvidéket.
Vágólapra másolva!

A Grundsuli 25 tanulója - pályázaton elnyert állami támogatással - a felvidéki osztálykiránduláson szerezhetett emélyes tapasztalatokat a külhoni magyarság körében, illetve a helyszínen ismekedhetett kulturális, építészeti és természeti örökségeinkkel.

Az utazás előtt a gyerekek tanáraik előadásaiból ismerkedtek meg a Felvidék történelmével, kulturális hagyományaival.

A kirándulás március 15-én indult. A budapesti tanulók együtt emlékezhettek az 1848-as szabadságharc évfordulóján vendéglátóikkal, a rozsnyói Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskola diákjaival és tanáraival.

A rozsnyóiak ünnepi műsorral várták a Grundsuli tanulóit. A műsort követően a vendégek átadták ajándékaikat: egy mindegyikük által aláírt focilabdát és sok-sok magyar csokoládét.

A budapesti diákok koszorújának felirata Forrás: Origo

A csoport Tátra Lomnicon szállt meg. Jártak Betléren, az Andrássyak vadászkastélyában. Koszorút helyeztek el Márai szülőházánál és Rákóczi fejedelem sírjánál Kassán. Meglátogatták a Rodostói Házat, barangoltak a Tátrában és a bélai cseppkőbarlangban. Várfoglaló játékkal meghódították a Szapolyaiak szepesi várát és a szász városszerkezetet tanulmányozták Iglón és Szepesszombaton.