Mit titkolhat még Botka László?

Botka László polgármester Szeged
MSZP
Budapest, 2014. május 31. Botka László választmányi elnök nyilatkozik a sajtónak a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országos választmányának ülése közben a párt VI. kerületi, Jókai utcai székháza előtt 2014. május 31-én. Elrendelte az MSZP választmánya a teljes tisztújítást, és július 19-ére összehívta a párt tisztújító kongresszusát. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Több mint 36 millió forintot kért a Tényektől a Botka László vezetésével működő szegedi önkormányzat és a hozzá kötődő vállalkozók csoportja közérdekű adatokért cserébe. Azt szerették volna kideríteni, kivel, milyen összegben és miről kötöttek szerződést az elmúlt hét évben. Ezért kellett volna ennyit fizetniük. Az adatvédelmi biztos szerint csak az adathordozó árát kérhették volna el.
Vágólapra másolva!
Botka László az MSZP egykori Jókai utcai székháza előtt nyilatkozik Forrás: MTI/Kovács Attila

A Tényekben azt mondták, először csak egy listát kértek. Volt olyan, aki nem válaszolt nekik, de olyan is, aki azzal érvelt, hogy ilyen adat nem áll rendelkezésre, egyébként sem készítene ilyet "a kedvükért". Ezután már hivatalosan kikérték a szerződések másolatát. Többen ezt is megtagadták.

A Cserepes sori piacnál például üzleti titkokra hivatkoztak. A bérleti díjak megemelése ellen tiltakozókat képviselő jogász szerint egyébként a piacon bevezetett a város egy olyan adót, ami nem is lenne kötelező.

A Tényektől több cég is pénzt kért az adatokért, több mint 36 millió forintot. Az adatvédelmi biztos szerint ez túlzó és törvényellenes.

- mondta Péterfalvi Attila a műsorban.

Nem kérhettek volna ennyit

Az összegeket követelő szegedi cégekkel szemben peres eljárásokat indított a Tények, a Szegedi Járásbíróság viszont többnyire elutasította a kereseteket. Azzal érveltek, hogy az adatigénylés kérése a cégek gazdálkodásának és üzletmenetének a

teljes megismerésére irányul

és nem a közügyek átláthatóságát szolgálja.

- magyarázta Péterfalvi Attila.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság álláspontja szerint az adatigényléskor hatályos joggyakorlat alapján

csak azoknak a CD-lemezeknek az árát kérhették volna el a cégek,

amelyekre az adatigénylés teljesítésekor lementik a szerződések másolatát, egyéb költség megtérítése, így a munkaerő-ráfordítás költsége sem követelhető. Emellett a szerződések adatait tartalmazó táblázat elkészítése nem új adat előállításának minősül, hanem az adatigénylő által kért formának.

A szocialisták ellenezték a legjobban

A fizetős közérdekű adatigénylést két évvel ezelőtt vezette be a kormány. A szabályozást akkor az az

MSZP bírálta a legjobban,

amelynek most a miniszterelnök-jelöltje Botka László, aki egyben Szeged polgármestere.

- mondta Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője a Tényeknek.

Azt nem tudni, miért nem szeretné Botka László, ha nyilvánosságra kerülnének ezek a szerződések.