Vádemelési javaslat a furgonban holtan talált 71 migráns ügyében

Parndorf, Ausztria, halálkamion, embercsempészet, A4-es autópálya autópálya Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS HASZNÁLATI TÁRGY helyszínelés KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY létra nyomozó ÖLTÖZÉK rendőr SZEMÉLY TÁRGY teherautó védőöltözék
Parndorf, 2015. augusztus 27. Védőruhába öltözött helyszínelők vizsgálnak egy teherautót az A4-es autópályán Pandorf közelében 2015. augusztus 27-én. A járműben menekültek holttestére bukkantak, egyes sajtóértesülések szerint akár az ötvenet is elérheti a halottak száma. A halott menekültekkel teli teherautónak ugyan magyar rendszáma volt, de a kocsin az észak-szlovákiai Zsolna mellett működő Hyza húsüzem logója, valamint több szlovák nyelvű reklámfelirat látható. (MTI/EPA/Roland Schlager)
Vágólapra másolva!
A rendőrség kilenc embercsempésszel szemben folytatott nyomozást üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett bűntett gyanújával. Arról az emlékezetes 2015. augusztusi ügyről van szó, amikor az osztrák A4-es autópályán egy ott hagyott teherautó rakterében megfulladt 71 ember. A gyanúsítottak egyike az a 25 éves sofőr is, aki magára hagyta a bevándorlókat a bezárt raktérben.
Vágólapra másolva!

A magyar rendszámú, korábban hűtőkamionként használt járműre a Pándorfalu (Parndorf) közelében lévő autópálya-szakasz leállósávjában találtak rá. A sorsára hagyott teherautóban 59 férfi, nyolc nő és négy gyermek holttestét találták meg, akik feltehetően már Magyarországon megfulladtak.

2015 augusztusában találták a teherautót az A4-es autópályán Pandorf közelében, rakterében a halott bevándorlókkal. A teherautónak ugyan magyar rendszáma volt, de a kocsin az észak-szlovákiai Zsolna mellett működő Hyza húsüzem logója, valamint több szlovák nyelvű reklámfelirat látható Forrás: MTI/EPA/APA/Roland Schlager

A rendőrség tavaly októberben azt közölte, nyolc gyanúsított ellen fognak vádemelést javasolni, három bolgár sofőrt pedig még köröznek. A nyomozók akkori tájékoztatása alapján

a bűnszervezetet egy Magyarországon oltalmazottként élő afgán állampolgár irányította, akitől ezt a státust később megvonták.

A nyomozók a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnél végül kilenc fő ellen tették meg vádemelési javaslatukat.

Az előzetes letartóztatásban levő gyanúsítottak között van egy bolgár-libanoni férfi, akinek a feladata az embercsempészethez szükséges járművek beszerzése volt, a többiek bolgár állampolgárok, akik sofőrként működtek közre.

A gyanúsítottak egyike az a 25 éves sofőr is,

aki a hűtőkocsit utoljára vezette.