Az első street food pörkölt, a PÖRI közel 2 millió forint adományt hozott

2017.07.12. 12:09

Összesen 1 838 050 forintot és 4700 adag pörkölthöz szükséges alapanyagot adományozott az egyik tartós élelmiszert gyártó cég a Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek, miután sikeresen lezárult a négy hétvégén át tartó 1. PÖRI akció. A street food pörköltnek óriási sikere volt, összesen 4700-an vásárolták és kóstolták meg.

Tavasszal több tucat bloggert kért fel az egyik tartós élelmiszert gyártó cég egy személyes videóüzenetben, hogy alkossák meg az első street food köntösbe csomagolt pörköltet. A szakmai zsűri (Milutinovits Panka food stylist, Magyarósi Csaba vlogger, Susánszky Ádám, a Zing Burger megalapítója, a hazai street food egyik élharcosa és Szarvas Veronika, a Nestlé dietetikusa) végül

a Citromdisznó blogger párosának receptjét választotta.

Így született meg a PÖRI.

A győztes alkotást június 16. és július 9. között péntektől vasárnapig 300 forintos javasolt áron lehetett megvásárolni a WestEnd előtt parkoló PÖRI food truckból.

A tartós élelmiszert gyártó cég a teljes bevételt, illetve minden eladott PÖRI után plusz egy adag elkészítéséhez elegendő alapanyagot ajánlott fel a Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek.

Kígyózó sorok, elégedett vásárlók és egy nemes ügy, amely végén összesen 1 838 050 forint gyűlt össze, további 4700 PÖRI-hez szükséges alapanyag felajánlásával kiegészítve. A négy hétvége alatt 2080 db bagettet, 800 kg csirkecombot, 48 kg sült hagymát, 144 liter tejfölt használtak fel az első street food pörkölthöz.

Forrás: Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Szabó Szilvia, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület ügyvezető igazgatója azt mondta, Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer megy kárba. Az Élelmiszerbank több mint 12 éves fennállása óta gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a feleslegessé vált élelmiszereket, amelyek között vannak közeli lejáratú, csomagolás hibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is.

Az Egyesület 2016-ban ötezer tonna mentett élelmiszerrel több mint 300 ezer nélkülözőt segített rendszeresen. A Nestlével 2008 óta működünk együtt szorosan, és nagyon örültünk az új kezdeményezésnek, amivel megkerestek bennünket. Boldogok vagyunk, hogy a PÖRI akció keretében összegyűlt összegből 33 ezer darab élelmiszercsomagot tudunk összeállítani mentett élelmiszerekből

– mondta.

Mivel az Élelmiszerbank az élelmiszerfelesleget ingyen veszi át és „csak" a működési költségeit, szállítást, raktározást, stb. kell fedeznie, ezért az 1 838 050 forint pénzadomány összesen több mint 55 millió forint értékű élelmiszerfelesleg rászorulókhoz való eljuttatását teszi lehetővé, amelyhez még hozzájárul a 4700 adagnak megfelelő pörkölt alapanyag felajánlás is.