Nemcsak a kutyák, hanem a lovak is érzékenyebben reagálhatnak a tűzijátékra - mondta az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában Egyed Anna állatorvos.

Kifejtette, hogy a ló eleve egy „menekülő állat”. Ráadásul Magyarországon gyakori a legelős tartás, de ha az állat megijed, akár egy istállóból is kitörhet. 

Forrás: Ludovic Orlando, Natural History Museum of Denmark, CNRS

Az állatorvos elmondása szerint személyiségfüggő, hogy melyik állat, miként reagál az erős hanghatásokra, például a tűzijátékra. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy tapasztalatai szerint sok állattartó nem foglalkozik kellőképpen az állat személyiségével, pedig megfelelő tréninggel kezelhetőek lennének a különböző viselkedési formák, és sok félős kutyán lehetne segíteni.

Egyed Anna felhívta a figyelmet: az állattartónak jogszabályi kötelessége, hogy az állat szökését megakadályozza.  Ennek legjobb módja, ha azt fizikailag megakadályozza, például a tűzijáték idején kennelbe, garázsba zárja az állatot, de állatorvossal konzultálva, akár gyógyszeres nyugtatót is beadhatnak a kutyának.

Ha mégis megtörténik a baj, és elszökik az állat, akkor a mikrochip - amelynek beültetése már kötelező - segítségével meg lehet találni az állatot - emlékeztetett az állatorvos.