Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el Vas megyében a nagy esőzés miatt. Az elmúlt két napban rengeteg eső esett, amitől a Rába vízszintje jelentősen megemelkedett. A rengeteg víz megtelítette a szennyvízhálózat-csatornákat, illetve a csapadékelvezetőt is több nyugat-magyarországi településen. 

Összesen mintegy 40 milliméter csapadék hullott Vas megyében, az elmúlt két napban, ahol ettől jelentősen megáradhatnak a folyók.

A Mura valószínűleg holnap a hajnali órákban fog tetőzni. A hullámtéri területeken elöntést okoz majd a folyó, de lakott területeket nem érint. A vízügyes figyelőszolgálat folyamatosan működik, ellenőrzik a kollégáink a zsilipeket, olvassák le a vízmércéket, és most az előrejelzés szerint lakott területeket nem érint majd ez az árhullám”

- nyilatkozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtóreferense, Siklós Gabriella, aki hozzátette, azt is, hogy most elsősorban Nyugat-Magyarországon áradnak a folyók. 

Siklós Gabriella arról is beszélt, hogy a Mura mellékvíz folyásai duzzadnak meg, így a Kerka-pataknál, a Kebele-pataknál és a Szentgyörgyvölgyi-pataknál

olyan vízállások alakulhatnak ki, amilyen eddig még soha. 

Megáradhat a Zala is: Zalaegerszegnél több mint két métert áradt a folyó. Itt még mindig esik az eső a vízgyűjtőterületeken” - teszi hozzá.

Az Országos Vízművek Főigazgatósága szerint elsősorban ezeken a területeken alakulhat ki nagyobb árhullám. A sajtóreferens azt is elmondja, hogy

a Rábán le fog vonulni egy nagyobb árhullám. 

Vas megyében több településen is nagy gondot okozott a jelentős mennyiségű csapadék. Szentgotthárdon és Körmenden elsőfokú árvízkészültséget rendeltek el. 

A belvíz Körmenden nemcsak a csatornát, hanem a csapadékelvezető-hálózatot is telítette. A tűzoltók itt három szivattyúval szívták ki a vizet, és helyezték át az Északi övárokba. 

40 kilométerrel arrébb, Magyarszombatfán a vízelvezető-árkok teltek meg.

Tíz lakóház volt veszélyeztetve. 

Itt a tűzoltók munkáját a polgárőröknek is segíteni kellett - írja az eloben.hu.

Miután kiszivattyúzták a vizet,

ötszáz homokzsákot és három köbméter homokot hordtak ki 

hogy a víz ne öntse el a házakat.

Veleméren a rengeteg eső miatt vízelvezető-árkok teltek meg, és átereszek dugultak el. A víz itt két házat veszélyeztetett.   

Alsószölnökön a Szölnök-patak lépett ki a medréből, öt házat veszélyeztetve.

Itt mintegy ezer homokzsákra volt szükség az árvíz elleni védekezéshez. 

Mosonmagyaróvárnál is levonult egy árhullám a Lajta-folyón, ami a szakemberek szerint holnap tetőzik, és itt is el kell rendelni majd az elsőfokú készültséget. 

Fotó: Csudai Sándor - Origo


A Dunán és a Tiszán viszont csak kisebb vízszintemelkedésekre lehet számítani a következő egy hétben. 
A Tiszán és a mellékfolyókon is levonulnak majd kisebb árhullámok, de most úgy néz ki, hogy ott sem kell készültségi fokozatot elrendelni. Illetve a Dunán is várható egy vízügyes szemmel nézve kisebb vízszintemelkedés, ami nagyon fontos, hogy itt Budapestnél a most következő egy hétben az 400 cm körül tetőzik, ez pedig a rakpart szintjétől méterekkel elmarad majd”- mondja a szóvivő.

Esős idő szeptemberbenFotó: Csudai Sándor - Origo

A köpönyeg.hu szerint jövő hét hétfőig szeszélyes őszi idő lesz. Szerdán egész nap erősen felhős, borult lesz az ég, és eső, záporeső vonul végig az országon. Holnap akár

kiadós esőzések lehetnek, 

de a szél is viharossá fokozódhat. Vasárnap is borongós lesz az időjárás, de már csak szórványos csapadékkal.