Elárasztották a poloskák a nagyvárosokat

poloska
A Brown marmorated stink bug female from a laboratory colony on a common bean leaf, photographed in the laboratory of Fondazione Edmund Mach, Italy.
Brown Marmorated Stink Bug
Vágólapra másolva!
Több ezer bejelentés alapján készítette el az ország büdösbogár-térképét egy rovarirtó cég. Az adatok alapján jelenleg a legfertőzöttebbek a nagyvárosok, ahol az állatok könnyedén áttelelhetnek. Természetes ellenségük nincs, így a jövőben még durvább poloskainvázió jöhet.
Vágólapra másolva!

Egyre terjed Magyarországon a címeres poloska, vagyis a büdösbogár: Budapest mellett Pécs, Miskolc, Győr és Debrecen számítanak a legfertőzöttebb városoknak - derül ki az Abatox Kft. által készített térképről.

Márványos poloska Forrás: Wikipedia/Yerpo

A rovarirtó cég több mint háromezer bejelentés alapján készítette el a térképet.

A városokban könnyen áttelelnek

Évről évre egyre több bejelentést kapunk, ezért döntöttünk úgy, hogy felmérjük a fertőzöttség mértékét - írja közleményében Szigeti Zsolt. Az Abatox Kft ügyvezetője úgy fogalmazott, hogy az eredmények őket is megdöbbentették.

A címeres poloskafélék ma még főként a nagyobb városokban jelentenek problémát. Budapest után Debrecenben és Pécsett szenvednek tőle a legjobban a térképes alkalmazás szerint, de a fertőzés egyre terjed.

Mivel ezek a rovarok árukereskedelem útján „importálódtak” hazánkba, nem meglepő, hogy főként a nagyobb városokban terjedtek el a leginkább zavaró méretekben. Ráadásul városi környezetben az átteleléssel sincs gondjuk, hiszen könnyen képesek behúzódni a közeli házak apróbb zugainak kevésbé fagyos pontjaira - mondta Szigeti Zsolt.

A szakértő azt is hozzátette, hogy

a peték meg egészen -50 fokig is bírják a hideget”.

Szúnyoghálóval védekezhetünk

Mivel a kártevőnek természetes ellensége nincs, irtásuk nem lehetséges, a növények nedvét szívó élőlények a levelekre rakott peték által gond nélkül szaporodnak. A szakemberek egyöntetű véleménye szerint

még közel nincs olyan mértékű invázió, mint amire majd számítani lehet.

Azonban ez lehet a büdösbogár veszte, hiszen ha a kedvező környezeti feltételek miatt egy faj egyedszáma túlnő az eltartó képessége határán, könnyen összeroppanhat az állomány - írja közleményében a cég.

Addig azonban marad a védekezés: például megnehezíthetjük, hogy befészkelje magát a lakásba szúnyoghálóval és rövid, hajnali szellőztetéssel. Ha mégis bejutottak a legjobb megoldás a rovarok elfogása, mert a vegyszeres irtás nem hatékony.