Nárcisz 130 kilométeres széllökésekkel csapott le Magyarországra

vihar, szélvihar, viharkárok
Kidőlt fát távolítanak el tűzoltók a XX. kerületi Kölcsey utcában 2017. október 29-én.
Vágólapra másolva!
Országszerte tömegesen érkeztek ma bejelentések a tűzoltókhoz a viharkárok miatt. A Meteorológiai szolgálat: több helyen mértek 120 kilométer/óránál nagyobb szélerősséget. Autókat, házakat rongált meg a szél.
Vágólapra másolva!

Főként Veszprém, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Bács-Kiskun és Csongrád megyében okozott nagyobb károkat a vihar. Fák, villanyoszlopok dőltek ki, épületeket is megrongált a vihar. Balatonföldvárnál egy fa borult a vasúti sínekre, ezért Balatonszentgyörgy és Szabadbattyán között leállt a vonatközlekedés.

Budapesten a szél megbontotta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik épületének a tetejét, és egy bevásárlóközponton is felszakított egy lemezdarabot.

A forgalmat akadályozó, útra dőlt fákhoz kérték a tűzoltók segítségét az M7-es autópályán Kápolnásnyék térségében, több esetben a 63-as főút sárbogárdi szakaszán, valamint a 6-os főúton, Dunaújváros közelében és a 7-es főúton, Székesfehérvárnál.

Autóra dőlt fát távolítanak el tűzoltók egy áruház parkolójában Szentendrén 2017. október 29-én Forrás: MTI/Mohai Balázs

Abádszalókon egy kémény dőlt le a viharban, Rákóczifalván pedig áramszünetet okozott, hogy egy nagy fenyő borult az útra, elszakította az elektromos vezetéket, és kidöntötte az oszlopot.

Több állomáson mértek 120 kilométer/óránál nagyobb szélerősséget

A Nárciszra keresztelt viharban a legerősebb széllökéseket a Balatonnál regisztrálták: Siófokon 131, Balatonőszödön 126 kilométer/órát mértek. Szintén 126 kilométer/órás szélerősséget rögzítettek Kab-hegyen.

Budapest, 2017. október 29. Egy kidőlt fát távolítanak el tűzoltók a XX. kerületi Kölcsey utcában 2017. október 29-én. Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A fővárosban Budapesten, a János-hegyen 122 kilométer/órás széllökést is mértek. Az ötödik a legerősebb széllökések sorában 121 kilométer/óra, amelyet Fonyódon rögzítettek.
Ezenfelül a meteorológiai szolgálat mérőállomási közül délután 3 óráig nagyjából húszon regisztráltak 100, és körülbelül ötvenen 90 kilométer/órát meghaladó széllökéseket.
Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében

az Országos Meteorológiai Szolgálat továbbra is országszerte erősen viharos szélre figyelmeztet.

Azt írták: a szél jelentősebben késő estétől veszíthet erejéből, de az éjszaka során is lehetnek néhol 60-70 kilométer/órát kissé meghaladó szélmaximumok. Hétfőn napközben nagyobb eséllyel már csak az Észak-Dunántúlon lehetnek 70-80 kilométer/óra körüli széllökések.

Csaknem ezer lakásban nincs áram Rákóczifalván

Csaknem ezer fogyasztási helyen nincs áram a viharos szél miatt Rákóczifalván, az áramszolgáltató E.ON szakemberei a helyszínen dolgoznak - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A viharos szélben letört fa által megrongált háztetőn dolgoznak a tűzoltók Pomázon Forrás: MTI/Mohai Balázs

S. Tóth Anikó elmondta: a több mint ötezer lakosú városban vezetékeket, transzformátorokat rongált meg a szél, és kitört egy villanyoszlop is. A szolnoki hivatásos tűzoltók több helyről fákat, faágakat távolítottak el - tette hozzá.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a katasztrófavédelmet vasárnap reggeltől délután négy óráig 35 helyre riasztották. A legtöbb esetben kidőlt fákat kellett eltávolítaniuk a tűzoltóknak Rákóczifalván kívül Tiszabura, Jászladány, Jászárokszállás, Jászberény, Kenderes és Szolnok egyes területein.

Tolna megye három településén pedig csaknem hétszáz fogyasztónál okozott áramszünetet a viharos szél. Hőgyészen és Szakályban 396, Pörbölyön 276 fogyasztási helyen nincs áram, miután fa dőlt a vezetékre, illetve villanyoszlopok törtek el. Az E.ON munkatársai dolgoznak a hibák elhárításán.