A mostani népvándorlással megérkezett Európába a vallási türelmetlenség

Latorcai Csaba
Budapest, 2018. január 26. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára (k) a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján tartott megemlékezésen a budapesti Holokauszt Emlékközpontban 2018. január 26-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Latorcai Csaba, kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából tartott budapesti megemlékezésen, a Holokauszt Dokumentációs Központban (HDK), felhívta a figyelmet az illegális migráció miatt megerősödött antiszemitizmus problémájára.
Vágólapra másolva!

Latorcai szerint az Európát fenyegető veszélyek egyike az antiszemitizmus és a rasszizmus újbóli előretörése.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján Forrás: MTI/Illyés Tibor

A holokauszt áldozataira emlékezés ezért "arra is kell sarkalljon mindannyiunkat, hogy erőteljesen hallassuk hangunkat közösségeinkben, iskoláinkban, a társadalom minden szintjén" a kirekesztés ellen - közölte.

A helyettes államtitkár kitért arra, hogy

az újkori népvándorlással megérkezett a kontinensre a vallási türelmetlenség.

A politikailag korrektnek hazudott beszéd ugyanakkor tétlenségbe, bénultságba és tehetetlenségbe sodorja az európai zsidó-keresztény civilizációt.

Latorcai rámutatott arra is, Európa és benne Magyarország közös felelőssége, hogy

A helyettes államtitkár szavai szerint ebben kiemelt szerepe van az oktatásnak. Mint elmondta, 2000 óta évről évre április 16-án minden általános és középiskolában megemlékeznek a holokauszt magyarországi áldozatairól. Az emléknap pedig nemcsak a diákok történelmi ismereteit hivatott bővíteni, hanem arra is szolgál, hogy

- jelentette ki.

Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke kiemelte: joggal nevezik Auschwitzot Magyarország legnagyobb temetőjének, hiszen

minden harmadik áldozat magyar állampolgár volt.

A német megszállást követően a "Horthy-adminisztráció aktív részvételével és segítségével" a vidéki Magyarországról hat hét leforgása alatt több mint 400 000 magyar állampolgárt hurcoltak haláltáborokba - mondta.

A Holokauszt Dokumentációs Központban (HDK) tartott megemlékezés Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mint mondta, nem lehet különbséget tenni az áldozatok között, akik között voltak "cigányok, másként gondolkodók, a náci fajelmélet szerint torzszülöttnek bélyegzett homoszexuálisok" is.

Rámutatott arra, hogy

a lelki sebek begyógyulásához szükség van a történelem hiteles és tárgyilagos feldolgozására.

Szita Szabolcs, a HDK igazgatója közölte: az intézet kiemelt feladata az emlékőrzés, amelynek részeként elkészült a holokauszt magyarországi áldozatainak második emlékkönyve. Abban a Somogy megyei mártírok neveit gyűjtötték össze az intézmény munkatársai, és elkezdték összeírni a Győr-Moson-Sopron megyéből elhurcoltak neveit is.

A megemlékezés végén a résztvevők kaddist mondtak, majd mécseseket és köveket helyeztek el az áldozatok emlékfalánál.

Január 27-ét, az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadításának napját 2005. november 1-jén nyilvánította a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává az ENSZ-közgyűlés.

Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza "az emlékezés és a tanítás kötelességét", hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.