Szatyorban vitték a 250 milliós kenőpénzt Botka Lászlónak

Botka László
Botka László
Vágólapra másolva!
250 millió forint kenőpénzt kért zsebbe a szocialista Botka László és Toller László 2004-ben egy pécsi ingatlanüzletért cserébe - erről egy német ingatlanbefektető cég magyarországi megbízottja számolt be az ECHO TV Híradójának. A férfi azt állítja: a Botka László által kiszemelt milliárdos nagyságrendű ingatlanprojektben a kenőpénzeket személyesen vették át az MSZP-s politikusok. Azt is elárulta, hogy ő maga is adott át csúszópénzt egy reklámszatyorban. A férfi hivatalosan hétfőn nyújtja be tanúvallomását a Fővárosi Törvényszékhez.
Vágólapra másolva!

Összesen 250 millió forintot kért zsebbe Botka László és Toller László azért, hogy tető alá hozzanak egy ingatlan üzletet Pécsen.

Botka hozta a projektet, Toller simítgatta helyben

az ügyeket és közösen intézkedtek a Gyurcsány-kormány gazdasági minisztériumában – derült ki a férfi vallomásból.

Az Echo TV-nek F. Attila ezt mondta:

A férfi azt állítja, a befektető magyar partnere maga is reklámszatyorban hordta a pénzt a MSZP-s politikusoknak. Most részletesen beszélt a csúszópénzekről és arról is, hogy miért nem volt „más választásuk", mint fizetni - ezek a részletek a Szegedma internetes oldalán olvashatóak.

Botka Lászlónak állítólag szatyorban hordták a milliókat Forrás: MTI/Mohai Balázs

250 milliót kértek zsebbe Botkáék

Az ügy 2000-ben indult, amikor egy német befektető ingatlan-projektet keresett Magyarországon. Végül Botka László segítségével Pécsett kötött ki, azért, mert Botka és az akkori pécsi polgármester, Toller László nagyon jóban voltak. Több milliárdos nyereséggel kecsegtető beruházást készítettek elő a németek, magyar partnereikkel együtt, de a sikerhez Botka László és Toller László személyes „ügyintézése" kellett, amiért 250 millió forintot kértek zsebbe – mondja a férfi.

A tanúvallomásában – amit hivatalosan hétfőn fog benyújtani a törvényszékhez, mert a csütörtöki tárgyaláson elnapolták az ügyet egy betegség miatt – azt mondja:

ő maga személyesen is vitt egyszer 50 milliót Botkának és Tollernek egy Parlament melletti étterembe,

végül kisebb részletekben kapta meg a két politikus a 250 milliót, mert csak így tudták feltűnés nélkül kivenni a pénzt a bankból. A férfi azt mondta, nem volt más választásuk, mint fizetni, mert máskülönben elbukták volna az ingatlan-projektet.

Botka László közleményben tagadta az állításokat. Azzal védekezik, hogy az érintett időszakban sem polgármester, sem pedig országgyűlési képviselő nem volt. Ez azonban nem igaz: Botka az 1998 és 2002 közötti időszakról beszél, a tanú azonban 2004-ről. Ekkor Botka László már Szeged polgármestere volt és 2002-től 2010-ig országgyűlési képviselő is.