A magyar kormány másfélezer őstermelőt és vállalkozót segít a Felvidéken

Szijjártó Péter; Menyhárt József
Pozsony, 2018. február 6. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke megbeszélést folytat Pozsonyban 2018. február 6-án. Ezen a napon adták át Magyarország új nagykövetségi épületét a szlovák fővárosban. MTI Fotó: KKM / Szabó Árpád
Vágólapra másolva!
A magyar kormány gazdaságfejlesztési programjának keretében több mint másfélezer mezőgazdasági őstermelő, illetve kis és középvállalkozás kap támogatást az idei évben a Felvidéken, összesen 5,4 milliárd forint értékben – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pozsonyban, miután egyeztetést folytatott a Magyar Közösség Pártjának (MKP) vezetőivel kedden.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter a pozsonyi magyar nagykövetség új, integrált, a nagykövetség mellett a magyar intézetnek, a konzulátusnak és a gazdasági képviseletnek is helyet adó külképviseleti épületét adta át, majd – mint az pozsonyi látogatásain már hagyománnyá vált – a felvidéki magyar párt vezetőivel is találkozott.

A magyar diplomácia vezetője az egyeztetés után az MKP elnökével, Menyhárt Józseffel együtt tartott sajtótájékoztatóján a jó magyar-szlovák kapcsolatokból és a közös sikertörténetekből adódó lehetőségekről, illetve ezzel összefüggésében a felvidéki magyar közösség gazdasági megerősítését célzó támogatásokról beszélt.

Szijjártó Péter és Menyhárt József Forrás: MTI/Kkm / Szabó Árpád

Elmondta:

a szlovák kormánnyal történt megállapodás alapján megkezdődött a magyar kormány felvidéki gazdaságfejlesztési programjának megvalósítása, ennek keretében az idei évre 1521 pályázó nyert támogatást, összességében 5,4 milliárd forint értékben.

"Ezek a számok önmagukért beszélnek" – szögezte le a külügyminiszter. A programnak három haszonélvezője is van, a felvidéki magyarság, Magyarország és Szlovákia, mivel általa megerősítik a felvidéki magyarokat, ugyanakkor jót tesz a magyar-szlovák kapcsolatoknak és az ország gazdaságának is.

Szijjártó Péter elmondta: vannak olyan, a felvidéki magyarságot érintő kérdések, amelyekben már sikerült előrelépni, ilyenek például a kétnyelvű vasúti feliratok, továbbá a kisiskolák és a nemzetiségi iskolák ügye, valamint a polgári peres eljárások nyelvhasználata, de vannak olyan témák is, amelyekkel kapcsolatban még nem. Utóbbiakra utalva rámutatott: idővel az érzékeny kérdések is napirendre kerülnek, mivel a két ország közös sikerei megteremtik ennek lehetőségét. Ehhez azonban fontos a jó időzítés, nehogy eredmények helyett csak lerombolják az eddigi sikereket.

Menyhárt József, az MKP elnöke a sajtótájékoztatón a felvidéki magyar közösség tavalyi sikereiről, illetve idei terveiről beszélt. A sikerek kapcsán utalt a magyar kormány óvodaprogramjára és a gazdaságfejlesztő programra is.