Ezt a mecsetet akarta Molnár Gyula Újbudára

Újbuda mecset, látványterv
Vágólapra másolva!
Találkozót kezdeményezett a titkosszolgálat vezetője az MSZP-s Molnár Gyulával polgármestersége idején azzal az iszlám központtal és minarettel kapcsolatban, amelyet a Budaörsi út mellett tervezett felépíteni az akkor szocialista színezetű kerületi vezetés, írta meg a Magyar Idők.
Vágólapra másolva!

Figyelmeztetni akarta a titkosszolgálat vezetője Molnár Gyula jelenlegi szocialista pártelnököt, az MSZP és a Párbeszéd nevű viccpárt újbudai képviselőjelöltjét, mielőtt a XI. kerület polgármestereként egy 300 fő befogadására alkalmas, hatalmas méretű iszlám központ és mecset építését engedélyezte a Budaörsi út mentén – írja a Magyar Idők.

Újbudai mecset látványterve Forrás: koos.hu

Vélhetően

a beruházás nemzetbiztonsági kockázataira akarták felhívni a városrész vezetőinek figyelmét,

de a találkozó valamilyen okból nem jött létre. Hogy miért, azt a mai napig homály fedi.

Az engedélyezés idején

a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója az a Laborc Sándor volt, akit Szilvásy György volt szocialista titokminiszterrel együtt kémkedéssel gyanúsítottak meg,

de tavaly jogerősen felmentettek a vádak alól.

Molnár Gyula MSZP-elnök és dél-budai képviselőjelölt polgármestersége idején a Jótékonysági Béke Alapítványnak engedélyezte, hogy iszlám központot és minaretet építhessenek a XI. kerületben.

Molnár "mecsetépítő" Gyula Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Az alapítvány meg is vette a Budaörsi út–Holdvilág utca–Bajmóci utca által határolt területet erre a célra az újbudai önkormányzattól.

Az NBH valószínűleg arra kívánta figyelmeztetni Molnárékat, hogy az építtető Jótékonysági Béke Alapítvány vezetője, Saleh Taayser korábban a magyar elhárítás látókörébe került.

Azzal gyanúsították meg, hogy terrorcselekményt akart megszervezni Mose Kacav volt izraeli államfő budapesti látogatása idején.

A férfit le is tartóztatták, de később kiengedték, mert nem tudták rábizonyítani a vádakat.

A híradások szerint

a Jótékonysági Béke Alapítvány egyik alapítója, Elfaith Hassenein ráadásul az Al-Kaidával is kapcsolatot ápolt, és szoros szálak fűzték Oszama bin Ladenhez,

valamint ahhoz az egyiptomi Sheik Omar Abdel Rahmanhoz, akit a New York-i World Trade Center ikertornyai ellen 1993-ban elkövetett első terrortámadás szellemi atyjaként tartanak számon.

Nem véletlen, hogy

az engedélyezés után Kupper András helyi fideszes országgyűlési képviselő a nemzetbiztonsági miniszterhez fordult egy kérdéssel.

Egy képviselő-testületi jegyzőkönyv tanúsága szerint Juhász Gábor, a Bajnai-kormány második polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli minisztere közölte:

A hivatalos válaszában arról is tájékoztatta Kuppert, hogy az NBH főigazgatója még a mecsetépítést támogató döntése előtt megbeszélést kezdeményezett az önkormányzat vezetőivel, de ez a találkozó nem jött létre.

Molnár Gyula nagy álma, az Újbudai mecset Forrás: koos.hu

Arra azonban nem kapott választ, hogy végül miért nem sikerült egyeztetni a mecsetépítésről az elhárítás vezetőjével.

Az iszlám központ végül a helyiek ellenállása miatt nem épült meg.

Az ott lakók jelezték, hogy az újbudai arab származású népesség elzártan él, nem szerettek volna integrálhatatlan közösséget a környéken, és nem akartak reggel a müezzin énekére ébredni.