Szijjártó Péter: Az ENSZ-nek ki kell mondania, hogy a migráció veszélyes

Szijjártó Péter
New York, 2018. március 12. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ globális migrációs csomagjáról folytatott kormányközi tárgyaláson New Yorkban 2018. március 12-én. MTI Fotó: KKM
Vágólapra másolva!
Magyarország nem ért egyet az ENSZ globális migrációs csomagjavaslat alapállításával, amely szerint a migráció jó - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ globális migrációs csomagjáról folytatott kormányközi tárgyaláson felszólalásában a tárcavezető hangsúlyozta: Magyarország álláspontja szerint a nemzetközi erőfeszítéseknek

nem a migráció szervezésére, ösztönzésére, hanem annak megállítására kellene összpontosítaniuk.

A migrációs csomag a jelenlegi változatában migrációpárti, a migrációt jónak és megállíthatatlannak tartja, de Magyarország ezzel nem ért egyet, mert a migráció rossz és veszélyes, meg kell állítani - jelentette ki Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter emlékeztetett: az elmúlt években a tömeges illegális migráció eredményeként

Európában sok helyen párhuzamos társadalmak jöttek létre, és nagy mértékben megnőtt a terrorfenyegetettség.

Magyarország tapasztalata szerint ugyanakkor a migráció megállítható. Korábban hatalmas illegális migrációs nyomás volt a magyar határnál, de óriási erőfeszítések és költségek árán sikerült megvédeni a határt - közölte a külügyminiszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ globális migrációs csomagjáról folytatott kormányközi tárgyaláson New Yorkban 2018. március 12-én. Forrás: MTI/Kkm

A tárcavezető úgy látja, az ENSZ-nek és dokumentumainak a tagállamok szuverenitását, identitását és biztonságát kellene védelmezniük, hogy minden ország maga dönthesse el, kit enged be a területére.

Egyetlen nemzetközi szervezet vagy dokumentum sem helyezhet nyomást egy országra, hogy megváltoztassa a társadalmi szerkezetét - vélekedett.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a határok megsértését nem lehet csak közigazgatási kérdésnek tekinteni, mert az súlyos bűncselekmény, amit szigorúan büntetni kell. Világossá kell tenni, hogy nem elfogadható a határok átlépése a nemzeti és nemzetközi szabályok tiszteletben tartása nélkül, és minden országot támogatni kell, hogy képes legyen megvédeni a határait - magyarázta.

Úgy vélte,

a migrációhoz való jog nem alapvető emberi jog,

és a multikulturalizmus önmagában nem érték. Az országokra kell bízni annak eldöntését, hogy a multikulturalizmust vagy a egységes, rendezett, homogén társadalmat tartják-e értékesebbnek - mondta.

A külügyminiszter felidézte, hogy a magyar kormány 12 pontban foglalta össze az álláspontját, és amíg ezek nem kerülnek bele a migrációs csomagba, Magyarország nem tudja elfogadni a dokumentumot.