Balog Zoltán: Az egyik szemem sír, a másik nevet

Balog Zoltán
Vágólapra másolva!
Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével beszéltünk tárcája és személyes jövőjéről. 
Vágólapra másolva!

Új kormány, új struktúra jön létre Orbán Viktor miniszterelnök szavai szerint, valamint a következő időszak középpontjában az Ön tárcája alá tartozó demográfia lesz az egyik legfontosabb kérdés. Önre milyen szerep hárul ebben az új rendszerben és területen?

A minisztérium komoly eredményének tartom, hogy az elmúlt négy évben sikerült a demográfia és a családpolitika területén olyan intézkedéseket hozni, amelyekre építeni lehet. Ma Európán belül Magyarországon van a legkomolyabb családtámogatási rendszer. Ennyit sehol nem költenek a családokra, mint nálunk, a GDP közel 5 százalékát. Ezek az eddigi eredmények. Jó kiindulópont ahhoz, hogy a következő négy, de inkább negyven évben előre haladjuk ezen a területen. Ezért is óriási dolog a kétharmados felhatalmazás, mert a családpolitikának a folytonosság és a kiszámíthatóság az alapja.

A jövőt illetően két hosszabb beszélgetésem volt a miniszterelnökkel a választások után. Azt mondta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ebben a struktúrában és összeállításban marad. Nekem ezzel kapcsolatban voltak változtatási javaslataim, amiket ő nem fogadott el. Felajánlotta, hogy válasszak. Vagy ebben a formában folytathatom a munkát, vagy van számomra más ajánlata is.

A másik feladat, amit fölvázolt, nagyon izgalmasnak tűnik számomra. Nem kerültem a nyilvánosságot, de ebből az elmúlt évben kicsit sok volt, és itt az idő, hogy olyan munkát végezzek, mely kevesebb napi szintű kitettséget jelent a nyilvánosságnak, s több intellektuális lehetőséget, kihívást nyújt. Arra az alapítványi munkára kért fel, mely a mi kormányzatunk szellemi, jogi hátterét alapozza meg abban a küzdelemben, melyet Európában folytatunk.

Balog Zoltán: Én az elmúlt hat évben beletettem a minisztériumi munkába, amit tudok, így ezt nem akarom folytatni Fotó: Hirling Bálint - Origo

Akkor mostantól teljes munkaidőben vezeti a Polgári Magyarországért Alapítványt, a Fidesz pártalapítványát?

Formálisan most is én állok a szervezet élén, de a napi kormányzati feladatok nem tették lehetővé azt, hogy az alapítványban is teljes értékű munkát végezzek. Erre a lehetőségre igent fogok mondani.

Miért nem támogatta a miniszterelnök azt, hogy máshogy működjön a humán tárca? Mik voltak az érvei?

A miniszterelnök erről biztosan fog majd beszélni. Az egyik szemem sír, a másik nevet – örülök annak, hogy a tárca egyben marad, mégis úgy érzem, ehhez én már többet nem tudok hozzátenni. Jöjjön egy olyan, aki mást is tud. A választási lehetőségnek nagyon örülök. A miniszterelnök érve egyébként az – s ezzel magam is egyetértek –, hogy ő alapvetően kis kormánnyal szeret dolgozni.

Ő ebben a koncentrált működésben látja a hatékonyság egyik feltételét. A hangsúly az irányítás szón van: a miniszterelnök elmondta a mai frakcióülésen: eddig vezette a kormányt, most irányítani akarja, ebben segítségére lesz természetesen a Miniszterelnökséget vezető miniszter is.

Ki lesz az utód, s készít-e iránymutatást számára?

Az iránymutatás, mondjuk úgy, nemzetstratégiai és társadalompolitikai eredmények összegzése, valamint a következő évtizedben követhető stratégiai irányt javasló anyag már el is készült, és már a miniszterelnök asztalára tettük, erről elismerően nyilatkozott. Az utódlásról: három nevet kért tőlem a miniszterelnök, ezek közül fog választani. De az ő dolga, hogy a megfelelő helyen és időben beszéljen erről.

Összefoglalva: magasabb fokozatra kapcsol az ideológiai-szellemi küzdelem a polgári Magyarországért?

Ez nem csak arról szól, hogy lesz-e migráció vagy nem lesz, ránk tudják-e sütni, hogy nem vagyunk demokratikusak, vagy hogy a mi rendszerünk nem illik bele Európába.

Ez alapvetően keresztény-kulturális beágyazottságot, megalapozottságot igényel, ezért is kínált meg ezzel a lehetőséggel a miniszterelnök. Offenzívak leszünk. Lehet, hogy még nem kormányoznak, de számos helyen már jelen vannak azok az erők, azok a polgárok és gondolatok, melyek szövetségeseink lehetnek. Gondoljunk csak Olaszországra vagy Ausztriára, és persze a lengyelekre.

Balog Zoltán: Offenzívak leszünk Fotó: Hirling Bálint - Origo

Mi szeretnénk ezt erősíteni: megmutatjuk Európa polgárainak, hogy ez egy valóságos, reális alternatíva, megfelel az európai emberek érdekeinek, megfelel a magyar emberek érdekeinek, és ezek az érdekek nem szemben állnak egymással, hanem egybeesnek. Mi szövetségeseket keresünk a politika feletti és alatti világban is. A CDU komoly partner, részben meggyőzendő partner, az ÖVP, az osztrák néppárt is itt van, és természetesen a lengyelek is.

Ismerem a külföldi, különösen a német világot, még a brüsszeli környezetet is. Az igazi ideológiai küzdelem ezeken a helyeken zajlik. Németországból és részben Brüsszelből mozgatják azt a szellemi irányzatot, amelyik minket támad. Nem is elsősorban kormányra, hanem a balliberális elit szintjére gondolok. Ez nekem nagy kihívás lesz a jövőben.

Ez azt jelenti, hogy a Polgári Magyarországért Alapítvány sokkal inkább az előtérbe fog kerülni? A médiában eddig az alapítvány tevékenysége nem nagyon jelent meg.

Ez nekem most inkább vonzó, mint hátrányos. Örülök, hogy lehetőség lesz a kitartó, csöndes, nyugodt építkező munkára. Amikor a nyilvánosság elé kell lépni – sokkal inkább tudományos konferenciákkal, közéleti vitákkal –, akkor az szellemileg megalapozott lesz, nem a napi szintű kardcsörtetés. Az én habitusomhoz ez egy kicsit talán jobban is illik.