Puskás Ferenc Stadion – Öcsi bácsi különleges születésnapi ajándéka

Puskás Ferenc, Népstadion, Puskés Ferenc Stadion
Budapest, 2002. április 2. Puskás Ferenc, az egykori Aranycsapat 75. születésnapját ünneplő csatára 75 gyermek sorfala között vonult ki a Népstadion gyepére és bírói sípszóra a középkörben kezdőrúgást végzett. Az ünnepséget a Sportolók Baráti Köre szervezte. A képen: Puskás Ferenc. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A legendás Népstadiont - a magyar válogatott otthonát - Puskás Ferenc 75. születésnapján nevezték el a valaha élt leghíresebb magyar labdarúgóról.
Vágólapra másolva!

2002-ben különleges ajándékot kapott „Öcsi bácsi":

- jelentette be Borókai Gábor szóvivő a budapesti tájékoztatón. Magától értetődő volt, hogy amennyiben elkeresztelik a labdarúgó-válogatott otthonát, a leghíresebb magyar ember nevét öregbíti. A Sportolók Baráti Társasága nevű, egykori világhírű versenyzőket, olimpiai és világbajnokokat is felvonultató közösség levélben javasolta köztársasági elnöknek, kormányfőnek, házelnöknek, valamint az ifjúsági és sportminiszternek a stadion ily módon való átkeresztelését.

A kormány jóváhagyta a kezdeményezést, így a létesítmény Puskás Ferenc nevét kapta, akivel csapatban mindig veretlen volt hazai pályán a válogatott.

„Társaságunk magánkezdeményezése után született a döntés, hogy ezentúl Puskás Ferenc nevét viselje a Népstadion. Úgy érezzük, ezt a tiszteletet és megbecsülést megérdemli a magyar labdarúgás történetének talán legkiemelkedőbb alakja"- reagált a döntésre Ábrahám Dezső, a Sportolók Baráti Körének elnöke.

Budapest, 2002. április 2. Puskás Ferenc, az egykori Aranycsapat 75. születésnapját ünneplő csatára 75 gyermek sorfala között vonult ki a Népstadion gyepére, és bírói sípszóra a középkörben kezdőrúgást végzett. Az ünnepséget a Sportolók Baráti Köre szervezte. A képen: Puskás Ferenc. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A 2002. április 2-án leleplezett Puskás Ferenc Stadion felirat már az

új székekkel felszerelt, fedett sajtóterasszal, elegáns VIP-páhollyal korszerűbbé vált lelátórész játékoskijárója fölé került.

A „keresztelőn" az ünnepelt 75 gyermek sorfala között sétált ki a pályára, és bírói sípszóra, fotóriporterek gyűrűjében végezte el a „kezdőrúgást". A legendás futballista súlyos betegségével dacolva még tréfálkozott is:

- mondta. A baráti kör nevében az elnök az 1961-es Real Madrid tablóképét nyújtotta át az ünnepeltnek. Hivatalosan

a spanyol csapat augusztus 21-i vendégjátéka volt az első nemzetközi válogatott találkozó,

amit a Puskás Ferenc Stadionban rendeztek.

Ezt megelőzően magas spanyol állami kitüntetést kapott a 75 éves sportember. A Real Madrid egykori klasszis labdarúgója Carlos Blancótól, a Legfelsőbb Sporttanács főigazgatójától vette át a Sport Érdemérem Aranyfokozatát. Spanyolországban ez a sporttevékenységért adható legmagasabb állami elismerés.

Puskás Ferenc egy mérkőzés közben Forrás: Fortepan/Kovács Márton Ernő

Az ünnepségen személyesen tette tiszteletét Jánosi György sportminiszter, Bozóky Imre, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, a volt madridi csapattársak közül Alfredo Di Stefano és José Emilio Santamaria, valamint a spanyol szövetség elnöke, Angel Maria Villar is.

Miközben a kivetítőn az egykori csatárklasszis pályafutásának fontosabb állomásait bemutató film pergett, leleplezték a játékoskijáró felett elhelyezett feliratot: Puskás Ferenc Stadion.

Ezt követően az Aranycsapat legendás kapitánya – akit a mérkőzés alkalmából engedtek ki a kórházból – egy nyitott sportkocsiban körbeautózott a pályán. A mintegy 14 ezer főnyi ünneplő tömeg óriási tapssal köszöntötte a magyar labdarúgás legendás alakját.

Négy évvel az ünnepség után, életének hetvenkilencedik esztendejében hunyt el

a világklasszis futballista. Puskás Ferenctől a nevét öregbítő intézményben búcsúzott a világ: képviselték magukat a legendás, ötvenes-hatvanas évekbeli Real Madrid játékosai Gentóval és Santamariával (Raymond Kopa és Alfredo Di Stefano betegsége miatt nem tudott eljönni), de jelen volt Franz Beckenbauer, Michel Platini és Sir Bobby Charlton, valamennyien a labdarúgás legnagyobb egyéniségei közé tartoznak. A pályát az akkori NB I-es és NB II-es csapatok futballistái állták körül, de a dísztribünön is feltűnt a hazai labdarúgás több prominens alakja.

Nagy valószínűséggel az új stadion is Puskás Ferenc nevét viseli majd Forrás: Fortepan/Urbán Tamás

A lelátón helyet foglaló Honvéd-szurkolók többször "Puskás Öcsi!" és "Kispest!" kiáltásokkal fejezték ki tiszteletüket

a klub valaha volt legnagyobb játékosa előtt. „Ha úgy gondolta az Úr, hogy egy évszázadban egyszer egy zsenit küld a világra a milliónyi futballista közé, akkor azt nekünk, magyaroknak adta!" - állt Schmitt Pál beszédében, amely így folytatódott: „Nagy ajándék ennek az országnak, hogy olyan emberrel azonosítják, aki túl a futballon, megmaradt annak, aki volt, bárhová sodorta is az élet, hiszen alkotott a Föld mind az öt kontinensén, megmaradt szerénynek, barátságosnak, segítőkésznek, és egyáltalán nem mellesleg, megmaradt kispesti vagánynak, magyarnak."

„Öcsi bácsi" már nem érheti meg, hogy a magyar válogatott modern stadionban fogadhassa vendégeit:

javában zajlanak a munkálatok a helyszínen, amelyben akár nemzetközi kupadöntőt is rendezhet az Európai Labdarúgó-szövetség.

Bár mindenki új Puskás Ferenc Stadion építéséről beszél, a létesítmény nevéről a szavazók döntenek. Ismerve az Aranycsapat kapitányának népszerűségét, a Papp László Sportaréna, és a régi Puskás-stadion közé tervezett építmény a jövőben is a futballzseniről kapja a nevét.