Újabb súrlódás az LMP-ben: Demeter Mártát nem vették fel a pártba

Demeter Márta; Szél Bernadett
Budapest, 2017. december 12. Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje (j) sajtótájékoztatót tart az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2017. december 12-én. Mellette Demeter Márta, a párt országgyűlési képviselője. MTI Fotó: Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Szocialista múltja miatt több vétó is érkezett Demeter Mártát párttagsága ellen. Az úgynevezett bázis demokráciának esett áldozatul. Nem ez az első komolyabb feszültségre utaló történet az LMP-ben az áprilisi választás óta.
Vágólapra másolva!

Akárcsak a legtöbb ellenzéki pártban, az LMP-ben is komoly súrlódások vannak – továbbra is. A balliberális 24 úgy értesült, hogy a párthoz tavaly csatlakozott Demeter Mártát, aki ráadásul jelenleg az LMP parlamenti frakciójának a tagja, nem vették fel párttagnak. Kérdések-válaszok formájában itt vannak az ügy legfontosabb mozzanatai:

  • Hogyan történhetett meg ez? Úgy, hogy az LMP-nek van egy olyan tagfelvételi szabálya, ami úgy szól, hogy lényegében bármelyik tag megvétózhatja egy új jelentkező felvételét. Demeter ellen több vétó is érkezett.
  • Miért van erre szükség? A párt ki akarja zárni a pártfoglalási kísérletek lehetőségét.
  • Mit jelent ez Demeter esetében? Jelenleg nem választható párttisztségre, és hivatalosan nem szavazhat belső kérdésekben.

Demeter politika pályafutása az MSZP-ben indult 2007-ben, azonban tavaly némileg váratlanul átnyergelt az LMP-hez, pontosabban csak szeretett volna átnyergelni. Ezt díjazta az LMP vezetése, az április parlamenti választáson elindították a kőbányai körzetben, ahol ugyan nem járt sikerrel, azonban végül a párt országos listájának 7. helyéről bekerült az Országgyűlésbe. A volt szocialista politikus talán nem ördögtől valóan

jelentkezett az LMP kőbányai alapszervezetébe tagnak.

Azonban a bázis demokrácia visszacsapott. Ezt maga Demeter is elismerte a balliberális hírportálnak:

A lap megszólaltatta Tóth Balázst, az LMP kőbányai szervezetének vezetőjét is, aki elmondta, hogy hogy a képviselői együttműködésről annak idején ellenszavazat nélkül döntöttek, de amikor elindították a tagfelvételi eljárást, a kőbányai szervezeten kívülről befutott néhány vétó. Ezt azzal indokolta, hogy volt olyan tagtársaik, akiknek „túl gyors volt az átmenet."

Nem ez az első komolyabb feszültségre utaló történet az LMP-ben az áprilisi választás óta:

  • Hadházy Ákos a párt korábbi társelnöke, és Sallai R. Benedek a párt korábbi titkára egy fegyelmi bizottsági ülésen összekülönbözött egy kérdésben, ami fizikai atrocitássá fajult. Hadházyt két évre eltiltották valamennyi párttisztség viselésétől, Sallait pedig kizárták a pártból.
  • Hadházy Ákos gyakorlatilag megfenyegette pártját, hogy kitálal eltiltásának valós okáról. A Hivatalos indok szerint amiatt büntették meg, mert a választási kampányban elnökségi felhatalmazás nélkül egyeztetett a többi balliberális párt vezetőivel.
  • Schiffer András a párt alapítója, szellemi atyja kilépett az LMP-ből, mert szerinte a párt letért az eredeti útjáról.
  • Alig választották újra az LMP társelnökének Szél Bernadettet a párt tisztújító kongresszusán, mindössze a küldöttek 60 százaléka szavazott rá, pedig nem is volt ellenjelölt.