Részegen vezetett Burány Sándor

Burány Sándor
Burány Sándor a Párbeszéd Magyarország országgyűlési képviselője
Vágólapra másolva!
Ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt indítványozta Polt Péter a Központi Nyomozó Főügyészség előtt Burány Sándor, a Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselője mentelmi jogának felfüggesztését. Burány elismerte tettét.
Vágólapra másolva!

Még január 19-én kapták ittas vezetésen Burány Sándort a kilencedik kerületi Határ úton. A Párbeszéd Magyarországért képviselője elismerte, hogy ivott mielőtt autóba szállt, amit a szonda is igazolt.

Burány Sándor, a Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselője Forrás: MTI/Soós Lajos

Polt Péter legfőbb ügyész a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta, mivel gyanúsítottként történő kihallgatása csak ebben az esetben lehetséges.

Burány Sándor Facebook-oldalán elismerte tettét. Azt írja, hogy "2018. 01. 19-én este szeretteim társaságában sört fogyasztottam,

Burány azt is írja, hogy vállalja a felelősséget az ittas vezetésért.

Burány ugyan azt írja, "Nem teljesen világos, hogy miért kérik ki mentelmi jogomat, miután arról a helyszínen lemondtam", a jogi helyzet azonban egyértelmű. A képviselő csak szabálysértési ügyben mondhat le mentelmi jogáról (mivel az valójában jogelméleti szempontból nem őt, hanem a parlamentet illeti meg), az ittas vezetés azonban nem szabálysértés, hanem vétség (vagyis büntetőeljárásban vizsgálják).

Az ügyészség közleménye azt írja, hogy Burány Sándornál enyhe fokú alkoholos befolyásoltságot mutattak ki. Ez 0,81 és 1,5 ezrelék közötti véralkoholszintet jelez, ami azt jelenti, hogy a Párbeszéd frakciójába beülő szocialista politikus legalább három (átlagos alkoholtartalmú) sört ivott.