Újabb viharzóna Magyarország felett, Budapestre is lecsapott a vihar - videó

Vágólapra másolva!
A hirtelen érkező vihar fákat csavart ki Nagycenken, Fertőszentmiklóson pedig nagy méretű jég esett - számolt be a Kisalföld.hu. A szupercella este 11 órakor Budapestet is elérte, kezdetben erősebb széllökésekkel, de a főváros nagy részén már esik is. 
Vágólapra másolva!

Kidőlt fákhoz, leszakadt villanyvezetékekhez és a szél által megrongált háztetőkhöz

riasztják a tűzoltókat Győr-Moson-Sopron megye több településére - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a honlapján.

Nagycenken, a Soproni utcában számos családi házban keletkezett viharkár. Peresztegen, a Fő utcában, kidőlt fát távolítottak el az úttestről a tűzoltók. Hegykőn, a Viola utcában szintén kidőlt fához riasztották a rajokat.

Ezen a két településen ezerháromszáz házban szünetel az áram a kidőlt fák miatt.

A nagycenki kidőlt fáról itt talál fotót. A fa ráesett a villanyvezetékre, és kis híján egy épületre is.

Fertőszentmiklóson pár perc alatt beborult az ég, és a ragyogó napsütést egy szupercella formájában érkező felhőszakadás váltotta fel.

Fertőszéplakon jég is esett.

Nagy méretű jég esett Kékcsén is délután kettő körül.

A Kisalföld egyik olvasója egy hatalmas sárlavinát videózott le:

A vihar miatt a megyében több mint 3000 ezer fogyasztónál ment el az áram, ezt este hét óra körül állították helyre.

Hatalmas károkat okozott

Szinte mindenütt okoz károkat a vihar, ahogy vonul át a vihar - közölte a katasztrófavédelem.

Zala megyében, Zalatárnokon két helyre is vízeltávolítás miatt riasztották a tűzoltókat, akiknek Hévízen is egy pincéből kellett vizet kiszivattyúzniuk, míg Vasboldogasszonyon, Becsvölgyén és Nagykanizsán kidőlt fákhoz hívták ki őket.

Somogy megyében ugyancsak elsősorban kitört fák miatt hívták a tűzoltókat, többek között Kaposváron, Balatonfenyvesen, Mikén, Nagyatádon, Lábodon és Görgetegen.

A Fejér megyei Abán

víz árasztotta el egy Kossuth Lajos utcai családi ház pincéjét, és több helyen is fák dőltek ki,

például Rácalmáson és Kisapostagnál a 6-os főútra, Polgárdi közelében a Fülére vezető útra, Dunaújvárosban pedig több autóra.

Baranya megyében is kidőlt fákhoz, letört ágakhoz riasztották a tűzoltókat,

csakúgy, mint Bács-Kiskun megyében, ahol egyebek közt Kecskeméten, Baján, Fülöpházán, Izsákon, Lajosmizsén és Szabadszállásnál kellett ilyen feladatokkal megbirkózniuk a katasztrófavédelem munkatársainak.

A katasztrófavédelem szerint Vas megyében este nyolc óra után mintegy húsz perc alatt hét bejelentés érkezett az időjárás okozta károk miatt. Főleg az ingatlanokba befolyt víz eltávolítása céljából riasztották az egységeket Cákon, Kőszegen, Vasváron, Őriszentpéteren és Halogyon, Csényén pedig egy kidőlt fa zárt el egy utat.

A Veszprém megyei Márkón több családi házat is veszélyeztetett a nagy mennyiségű esővíz, Devecserben megrongálta néhány családi ház tetejét a jégeső, fákat csavart ki az erős szél, míg Ajkán felborított egy buszmegállót az erős szél.

Budapestet is elérte a vihar

Szupercella alakult ki a Balaton felett is. A zivatart Zamárdiban dió nagyságú, a Balatontól kissé délre, Ádándon borsó nagyságú jég kísérte – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A vihar elérte a fővárost is, akár 90 km/h erősségű széllel, 3 cm átmérőjű jégdarabokkal és 30 mm-es felhőszakadással vonulhat át Budapesten a szupercella.

Pest megyében, Dömsödön az iskola kapujára és az 51-es főúton villanyvezetékre, míg Törökbálinton egy autóra borult fa, de Budapest több pontján is kidőlt fákhoz, letört ágakhoz riasztották eddig a tűzoltókat.

Riasztást adtak ki a fél országra

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddi veszélyjelzése szerint másodfokú (narancs) figyelmeztetés van érvényben

  • Budapesten,
  • Pest,
  • Fejér,
  • Győr-Moson-Sopron,
  • Komárom-Esztergom,
  • Somogy,
  • Tolna,
  • Vas
  • és Veszprém megyében

a heves zivatarok veszélye miatt.

Forrás: met.hu