Becsapta szavazóit a Jobbik: elverték a kampányban az ÁSZ-bírságra gyűjtött pénzt

Janiczak Dávid; Sneider Tamás; Vona Gábor; Toroczkai László alelnök frakcióvezető-helyettes Jobbik-kongresszus Közéleti személyiség foglalkozása polgármester politikus SZEMÉLY
Budapest, 2017. június 10. Balról jobbra Sneider Tamás, a Jobbik és az Országgyűlés alelnöke, frakcióvezető-helyettes, Vona Gábor pártelnök, Toroczkai László alelnök, Ásotthalom polgármestere és Janiczak Dávid alelnök, Ózd polgármestere a Jobbik 16. országos kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2017. június 10-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Gyöngyösi Márton, a párt elnökhelyettese élő adásban szólta el magát, hogy az Állami Számvevőszék által kiszabott bírság törlesztésére a szimpatizánsaiktól begyűjtött pénzt teljesen másra költötték. Hazugság -és adósságspirálba került a Jobbik.
Vágólapra másolva!

Tavaly decemberben az Állami Számvevőszék összesen több mint 660 millió forintra büntette meg a Jobbikot, többek között tiltott pártfinanszírozás miatt. A bajban lévő párt egyből adománygyűjtést hirdetett, amelyből több mint 100 millió forint gyűlt össze. Még márciusban is azt mondta Volner János, a párt alelnöke, hogy mindenképpen a büntetés visszafizetésére költik majd a gyűjtésből befolyt összeget, ha azt be kell fizetniük. Az elmúlt napokban Novák Előd, a párt egykori alelnöke borította a bilit, aki arról írt közösségi oldalán, hogy a Jobbik elköltötte ezt a pénzt. Neki lett igaza.

Elszórta a szimpatizánsoktól az ÁSZ-bírságra begyűjtött pénzt a Jobbik

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese volt az ATV Egyenes beszéd című műsorának a vendége, ahol azt mondta, hogy

a párt most pillanatnyilag olyan helyzetben van, mint a templom egere.

A Simicska Lajos markában lévő párt politikusa hozzátette, előfordulhat, hogy felfüggesztik a Jobbik állami támogatását, ami szerinte gyakorlatilag a csőd kategóriáját jelentené. Ezt követően jött az interjúnak a kulcspillanata, amikor Gyöngyösi beismerte, hogy elszórták a szimpatizánsaiktól begyűjtött pénzt:

  • ATV: Nem pont erre gyűjtöttek össze több mint százmilliót az emberektől?
  • Gyöngyösi: Kampányidőszakon vagyunk túl, ami elég költséges volt.
  • ATV: Ezek szerint elköltötték a bírságra gyűjtött pénzt?
  • Gyöngyösi: Kampány közepén voltunk és választási győzelemre készültünk, így nemcsak a bírság miatt gyűjtöttünk, hanem a kormányváltás lehetőségéért is. Minden eszközt erre fordítottunk.

A politikus szerint ÖSSZETETT dolog volt ez az adakozás, mert sok ember a Jobbiknak adta a pénzt, hogy a kampányukat támogassák. Ezután következett a kormányzásra törő Jobbik legújabb ígérgetése a párt elnökhelyettesének szájából. Akik kizárólag arra adták a pénzt, hogy abból az ÁSZ-bírságot kifizessék, azoknak vissza fogja a Jobbik fizetni - ígérte meg Gyönygösi. Hogy miből fizetik vissza az elherdált pénzt, az rejtély, hiszen a politikus az imént mondta, hogy szegények, mint a templom egere. Ráadásul ehhez hozzátette, hogy július elejével várják az állami támogatás negyedéves részletét, amit, ha nem kapnak meg, akkor nem fognak tudni fizetni.

Durva pénzügyi problémák a Jobbiknál

Ahogy megírtuk, rendesen rájár a rúd a pártra, hiszen a tömeges kilépések mellett a Magyar Postának sem fizettek, 61 millió forint lejárt tartozásuk van, mivel nem fizették ki teljesen a választási reklámkiadványok kézbesítésének díját. A párt elismerte a tartozást azzal, hogy júniusban már átutaltak 38 millió forintot, és fizetési haladékot kértek addig, amíg megérkezik az állami támogatás júliusban. Ami vagy megjön, vagy nem, mert ahogy írtuk, az ÁSZ szerint ugyanis a Jobbik még mindig nem készített megfelelő intézkedési tervet, ami miatt az Országgyűlés legfőbb pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve kezdeményezte az állami támogatások felfüggesztését.