Magyarországon az Orbán Viktorról elnevezett orchideafajta

Vágólapra másolva!
Magyarországra hozták a tavaly Szingapúrban Orbán Viktorról elnevezett orchideafajta egyik példányát és azt is, amit még 1997-ben neveztek el Horn Gyula akkori miniszterelnökről - írja a Ripost. Messziről érkeztek, de úgy tűnik, végleges otthonra leltek a Fűvészkertben - írja a lap.
Vágólapra másolva!

Szingapúrban található a világ egyik leghíresebb botanikus kertje, ahol már 90 éve, 1928-tól nemesítenek újabb és újabb orchideafajtákat - írta a Ripost.

A szingapúri botanikus kert a világ egyetlen olyan trópusi kertje, amely elnyerte a világörökségi rangot, 101 hektáros mérete (hozzávetőleg akkora, mint a Városliget) és a benne élő növények változatossága miatt is lenyűgöző látványosság.

A névadás ünnepélyes aktusa. A kép jobb szélén a magyar miniszterelnökről elnevezett orchidea Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/ Szecsődi Balázs

Külön tanösvényt kaptak azok a hibridek, amelyeket hírességek, magas rangú diplomaták vagy uralkodók látogatása alkalmából róluk neveztek el. Van a VIP-orchideák között saját virága Elton Johnnak, Nelson Mandelának, Jackie Channek és a brit királyi család több tagjának is. Legutóbb Donald Trumpról neveztek el virágot, ami Szingapúrban egyértelműen a megbecsülés jele.

Ebben a megtiszteltetésben eddig mindössze két magyar politikus részesült,

Horn Gyula 1997-ben és tavaly Orbán Viktor. Két egyedülálló, sehol máshol a világon nem található különleges orchideafajtát neveztek el róluk annak emlékére, hogy magyar miniszterelnökként látogatást tettek a híres városállamban - írta lap.

Az orchidea névadási ceremóniájáról szingapúri látogatásán Orbán Viktor videót is közölt Facebook-oldalán:

Jobb cserép: "Orbán Viktor," bal cserép: "Horn Gyula" Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Az arra járó, orchideákat csodáló magyarok meglepődhetnek, amikor Erzsébet királynő, Diana hercegnő vagy Bush elnök virága után az Orbán Viktorról és Horn Gyuláról elnevezett növényekre bukkannak. Magától értetődő volt, hogy a két különleges orchideafajtából Magyarországra is kerüljön egy-egy példány.

A szingapúri botanikusok, ahogy más hírességek esetében is, készséggel segítettek. A Fűvészkert igazgatója, Orlóczi László, a neves szakember intézte a részleteket.

Az anyanövényekről leválasztották a hajtásokat, s miután megerősödtek, Magyarországra szállították őket. A leghíresebb és legrégibb magyar növénygyűjteményben, a Füvészkert üvegházában a legendás kaktuszgyűjtemény, az amazonasi és paraguayi óriási tündérrózsák közelében leltek otthonra az orchideák, amelyekről tudni kell, hogy eredetileg nem földben gyökerező, hanem fákon élő, a gyökereikkel is szintetizáló fajták.

És hogy mi a különbség Horn Gyula orchideája és Orbán Viktoré között? Természetesen két homlokegyenest különböző irányzatot képviselnek - írja a Ripost.

A Horn-orchidea a nyolcvanas évek iskoláját jelenti a növénynemesítésben, a maga megszokott kékes-lilás színével. Az Orbán-virág viszont már a XXI. századot.

Orbán Viktor és Horn Gyula, azaz a róluk elnevezett orchideák a jövő héttől a Füvészkertben Budapesten, a VIII. kerületben, az Illés utca 25. szám alatt mindennap reggel 9 és délután 5 között megtekinthetők.