Papírra írták a Jobbik legnagyobb árulását: összefognának a baloldallal

Szotyor-Lázár Zoltán Gyöngyösi Márton
Vágólapra másolva!
Szotyori-Lázár Zoltán, Vona Gábor keresztfia közösségi oldalán hét pontban vázolta, szerinte hogyan kellene ráfordulnia pártjának a helyhatósági választásra. A legmeredekebb gondolata egyértelműen az volt, hogy teljesen felesleges minden körzetben jobbikos jelöltet állítani a parlamenti választáson. A Jobbik szolnoki önkormányzati képviselője nem zárkózna el a szocialistáktól való együttműködéstől sem, és a DK szavazóit is megcélozná. Az eddigi legdurvább merénylet a régi Jobbik ellen, a párt a teljes önfeladás felé vette az irányt.
Vágólapra másolva!

Még a pártszakadást megelőzően összegyűjtöttük azokat a jeleket, amelyek arra utaltak, hogy a Jobbik elkezdte előkészíteni az együttműködést a balliberális oldallal, és annak pártjaival. Vasárnap óta viszont nincs többet szükség ilyen jellegű munkára, ugyanis Szotyori-Lázár Zoltán közösségi oldalára egy konkrét menetrendet vázolt arra, hogyan lehetne, és kellene összefogni a Jobbiknak a baloldallal. A megnyilvánulás súlyát emeli, hogy a Jobbik szolnoki önkormányzati képviselője egyúttal Vona Gábor keresztfia.

Itt a jobbikos program a baloldallal való együttműködésre

A hét állítás az ellenzéki együttműködésről a 2019-es önkormányzati választás kapcsán elnevezésű programterv első mondata rámutat, mi vár a továbbiakban az olvasókra.

– írja a politikus, hogy aztán belevágjon a feltehetően sokakban értetlenkedést kiváltó gondolataiba. Mielőtt rátért volna a konkrét hét pontra, előrevetítette, hogy

ahhoz, hogy le tudják győzni a Fideszt, maguk mögött kell hagyni a belülről bénító - sokkal inkább pszichés, mintsem politikai – gátakat.

Ezt követően pontokba foglalva a következőképpen nézett ki Szotyori-Lázár gondolatmenete:

  1. Meglátása szerint nem működött az az áprilisi választáson alkalmazott ellenzéki taktika, miszerint a szavazók majd kiválasztják a legesélyesebb jelöltet helyben. A szolnoki képviselő szerint éppen ezért az a megoldás, hogy minden körzetben egy ellenzéki jelöltnek kell állnia majd. Magyarán az egykori radikális párt teljesen szembemenve korábbi értékrendjével a baloldali pártokkal egyezkedne a hatalomra kerülés érdekében.
  2. Ennél is meredekebb állítást tett a következő pontban: sem a szocialisták, sem az LMP, sem egyik komolyan vehető ellenzéki párt nem kollaborál a Fidesszel. Értelemszerűen békítési szándékkal írta ezt a politikus.
  3. Vona Gábor keresztfia szerint szükség van a Demokratikus Koalíció szimpatizánsainak szavazataira is, írta ezt annak ellenére, hogy szerinte „Gyurcsány elképesztően taszító". Ez nem jelent mást, minthogy a szélsőjobboldalról a politikai centrum felé navigáló pártnak már a hordópüfölő demokratákra is szüksége van. Ismert, a DK-sok nem is olyan régen még nácizták a Jobbikot, a Jobbik pedig „szemkilövetőzte" Gyurcsányékat.
  4. „Ha folyamatosan a libsizéssel, kommunistázással vagyunk elfoglalva és nem arra koncentrálunk, ami összeköt, hanem arra, ami szétválaszt, ki se menjünk a pályára" – fogalmazott negyedik pontjában Szotyori-Lázár, mintha a Jobbiknak nem is lett volna erősen antikommunista múltja. A szolnoki képviselő elsősorban az LMP-vel és a Momentummal tudja elképzelni az együttműködést.
  5. A legmeghökkentőbb gondolta, ami a teljes önfeladással egyenlő, munkájának az ötödik pontjában olvasható: „Teljesen felesleges minden körzetben jobbikos jelöltet állítani." Ennek van egy olyan üzenete, hogy pártját beolvasztaná a nagy baloldali olvasztótégelybe.
  6. „... ezért azokon a helyeken, ahol a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, ott nekünk kell a legbölcsebbnek és legtöbb gesztust gyakorlónak lennünk" – folytatta a teljes önfeladással felérő gondolatmenetét. Hozzátette, hogy a politika a kompromisszumkötések művészete.
  7. Utolsó pontjában pedig – az eddigi gondolatmenetébe illeszkedve – leszögezte, az együttműködésre képtelen ellenzéki pártokat felelősek a választási vereségért.

Majd a hét pontot követően röviden összegezve az eddigieket, a következőket írta:

Nem valószínű, hogy ezek után bárkiben komoly kétséget hagyott volna Szotyori-Lázár, mi is a Jobbik politikai motivációja az elkövetkező időszakban.

Több fontos jobbikos egyetértett a nagy összeborulással

"Zoltán! Vitán felül áll, hogy egyet kell értsek Veled!" - reagált az elsők között Varga-Damm Andrea, a Jobbik parlamenti képviselője, Simicska Lajos egykori bizalmasa.

A politikus mindenkinél tovább ment, eljutott oda, hogy a Jobbik-listákon ott lehetnek a pártok helyi képviselői is.

Hozzátette, ahol egyéni tisztségviselőt választanak, oda mindenki által támogatható, helyben szeretett ember kell, nem pártkötődésű személy.

Forrás: Facebook

Samu Tamás Gergő, a Békés Megyei Közgyűlés jobbikos frakcióvezetője részben egyetértett Szotyori-Lázár felvetéseivel. Bobák Zsolt jászberényi jobbikos önkormányzati képviselőnek is tetszett Vona Gábor keresztfiának sorai, szerinte egy helyi összefogással le lehet váltani a Fideszt.