A Jobbik Soros-embere nagyinterjúban dicsérte a bevándorláspárti milliárdost

Teplán István
Vágólapra másolva!
Az egykori radikális párt médiája bravúros oknyomozói munkával kiderítette, hogy Teplán István másfél évtizedig személyes kapcsolatban volt Sorossal. „Nagyon nagyra tartom azt, amit Soros az oktatásért és a kultúráért tett” - egészítette ki gondolatait az Alfahírnek a Jobbik újonnan felbukkanó szakértője. Mi ez, ha nem öngól? Vagy inkább csukafejes, balpipás gól? Teplán bemutatja, hogyan néz ki a Jobbik feat. Soros himnusz!
Vágólapra másolva!

Volner János frakcióból való kizárásával egy újabb, a nyilvánosság számára eddig ismeretlen konfliktuspont vált láthatóvá a Jobbikon belül: Soros Györgynek befolyása lehetett a párt politikájába, hiszen hozzá köthető emberek kerültek a pártvezetés közelébe. Az eltávolítását megelőzően a Jobbik felfüggesztett alelnöke nevének az érintett megnevezése nélkül azt írta a párt választókerületi elnökeinek címzett levelében, hogy a párt vezetői

ott tartanak, hogy a Soros-féle CEU rektorhelyettese Gyöngyösi Mártonnal közösen szervez brüsszeli konferenciát.

Némileg meglepő módon éppen Szabó Gábor, pártigazgató nevezte meg, kire gondolt Volner: Teplán Istvánra, aki 2017 novemberében a brüsszeli béruniós konferenciánkon vett részt. Szabó Dúró Dórát, a Mi Hazánk Mozgalom politikusát vádolta meg a beszervezésével, az érintett tagadta a jobbikos pártigazgató állításait, mondván, hogy Kepli Lajosnak köszönhetően került a párt közelébe. Volner később tovább görgette az ügyet, és közösségi oldalán megosztott egy képet, ahol Teplán közvetlenül Sneider Tamás, elnök, és Gyöngyösi Márton mögött foglalt helyet a párt legutóbbi kongresszusán. Személye napokig napirenden volt, az Origo egy részletes portréval jelentkezett vele kapcsolatban. Jól láthatóan kellemetlen az ügy a párt vezetői számára, akik együttes erővel tagadják a Soros-befolyást a Jobbikban. Tegnap este például az EchoTv-ben Jakab Péter, pártszóvivő beszélt mellé mesterszinten a téma kapcsán, és az „ugorhatnánk?" kérdéssel jelezte, nem ez a kedvenc témája. Teljesen érthetetlen módon a pártmédia következett, akik egy nagyinterjúval jelentkeztek a téma kapcsán. De nem úgy, ahogy az átlagember, meg a Jobbik vezetése gondolná!

Teplán István: Másfél évtizedig voltam Sorossal személyes kapcsolatban

Az Alfahír fontosnak tartotta bebizonyítani, hogy Teplán István valóban Soros Györgyhöz köthető, és nem sok köze van a nemzeti-polgári-jobboldali értékrendhez. A rendhagyó beszélgetésnek a következők voltak a legfontosabb gondolatai Teplántól:

  • a Soros-egyetem (CEU) alapítását követő másfél évtizedben közeli munka- és személyes kapcsolatban volt az amerikai milliárdossal.
  • nagyon nagyra tartja azt, amit Soros az oktatásért és a kultúráért tett.
  • alapítója volt a Soros-egyetemnek, ott voltam 1989-ben Dubrovnikban, ahol a felsőoktatási intézmény gondolata felmerült.
  • meglátása szerint Magyarország számára egy hatalmas érték az, hogy Budapest az otthona egy olyan nemzetközi egyetemnek, mint a CEU.
  • nem igaz, hogy a nyílt társadalom eszmeiségét elősegítő szellemi műhelyként szolgálna a CEU, ezt támasztja alá, milyen tanszékek vannak az egyetemen.
  • a gender studies nagyon sok olyan dologgal foglalkozik, ami nagyon fontos.
  • szerinte nem feltétlenül igaz, hogy polgári, konzervatív, jobboldali közegben egyfajta ellenérzés van a CEU-val szemben.
  • Kepli Lajos vitte a párt környékére, a jobbikos parlamenti képviselővel az ENSZ Fenntartható Fejlődési Konferenciáján találkozott.
  • Monika Ladmanova, a Prágai Soros Alapítvány munkatársa „egy elismert béregyenlőtlenség-szakértő az Európai Bizottságnál."
  • Vona Gábort, és Gyöngyösi Mártont jó embernek és politikusnak tartja.

Ennek az interjúnak a fényében meglehetősen izgalmasnak tűnik a következő Gyöngyösi Márton, vagy Jakab Péter nagyinterjú Soros György és a Jobbik kapcsolatáról.