Újabb és újabb vesztegetések a Jobbikban - és még hol van a korrupciós botrány vége?

Simicska Vona
Vágólapra másolva!
Közel sincs még vége a Jobbik-FKGP paktum körül kirobbant botránynak. Ismert, a korrupt Jobbik a Kisgazdapárt elnökének támogatást ígért annak érdekében, hogy a párt visszaléptesse talpon maradt jelöltjeit. A Kisgazda pártvezetésénél most jött el a pillanat, hogy reagáljanak az egyre súlyosabb ügyre: egy olyan közleményt adtak ki, ami olyan, mintha a Jobbik pártközpontjában írták volna. A felhívás olaj volt a tűzre az amúgy a függetlenségéért küzdő pártban. Engelmann József kisgazda politikus ismét üzent a Vonáékkal lepaktált FKGP-elnöknek : "Balogh úr, Ön melyik párt elnöke?" Súlyosbítja a helyzetet, hogy a kisgazdák egy olyan hangfelvétel nyilvánosságra hozatalával fenyegetőztek, amely szerintük bizonyítaná, hogy a Jobbik és a kisgazdavezetők "választási csalást" követtek el. Egyelőre még nem hozták nyilvánosságra a hanganyagot.
Vágólapra másolva!

A Jobbik vesztegetési ügye még gyalázatosabbá vált vasárnap, amikor nyilvánosságra került a Jobbik és a kisgazda-pártvezetés által szignózott szerződés.

A dokumentumot Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója írta alá, valamint tanúként hitelesítette Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője és Balogh Károly, az FKGP elnöke.

Vona Gábor és Simicska Lajos: a két szövetséges Forrás: MTI - Origo

A dokumentum hitelességét Staudt egy e-mailben elismerte. A nyilvánosságra hozott megállapodás teljes mértékben alátámasztja Paulina Lászlónak, az FKGP alelnökének korábbi, Tényeknek megfogalmazott állításait. Már korábban látszott, hogy az együttműködést csupán a kisgazdavezetőkkel sikerült kialakítania Vonáéknak, a párt politikusai, képviselőjelöltjei nem fogadják el a hátuk mögött megkötött paktumot.

Felébredt a Jobbikkal lepaktált kisgazdaközpont

A kisgazdaközpont sokáig nem reagált érdemben az ügyben, de érezve, hogy a Jobbik mellett rájuk is ráég a korrupció bélyege, a mai napon kiadtak egy megnyugtatónak szánt közleményt. Az viszont hótziher, hogy ez csak olaj lesz a tűzre.

Ugyanis a párt Facebook-oldalán olvasható anyag olyan benyomást kelthet, mintha azt a Jobbik pártközpontjában írták volna, vagy legalábbis a Jobbik nyomására sikerült ezt produkálniuk.

Nagyon úgy néz ki, hogy a kisgazdavezetés bekeményít, legalábbis kommunikációs szinten biztosan. A következők a legfontosabb elemei a közleménynek:

  • Balogh Károly elnök előterjesztése alapján a jelen levők megvitatták és többségi döntéssel elfogadták azt a vállalást, amely az FKgP és a Jobbik Magyarországért Mozgalom közötti megbeszélések eredményeként született.
  • A résztvevők felhatalmazták az FKgP elnökét, hogy késedelem nélkül folytassa a tárgyalásokat a két párt együttműködése részleteinek kidolgozása érdekében.
  • A jelen levők arról is döntöttek, hogy az FKgP törvényes képviseletére jogosult Balogh Károly országos elnök nyilatkozatán kívüli a párt nevében tett nyilatkozatokként érvénytelenek.

És aztán telitalálatot érően sikerült hozzátenniük a kisgazdavezetőknek, hogy „arra kéri a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt a szimpatizánsait, tagjait, hogy támogassák szavazatukkal az április 8-i választásokon a Jobbik Magyarországért Mozgalmat." Ez a nyilatkozatba foglalt parancs, fenyegetés minden bizonnyal tovább fogja mélyíteni a pártvezetés és a politikusok közötti szakadékot.

"Balogh úr, Ön melyik párt elnöke?"

Engelmann József reagált elsőként az FKGP függetlenségét veszélyeztető közleményre. A kisgazda politikus pártjának országos listáján a 13. helyen szerepelt volna, ha sikerült volna listát állítaniuk. Közösségi oldalán meglepőnek és megdöbbentőnek nevezte a pártvezetés felhívását:

Ezt követően felhívta a pártvezető figyelmét, hogyha közelebb áll hozzá a Jobbik, mint FKGP, akkor rossz pártban elnök. Feltett neki még egy kérdést:

A pártközpont nyilatkozatát követően Tóth Dezső, karcagi jelölt is megszólalt. Facebook-oldalán egy olyan képet tett közzé, amely alatt a következő szöveg áll:

Két becsületes FKgP-s vezető van: Paulina László és Márkus János! Bennük bízunk! Velük vagyunk! Nem lépünk vissza!

Itt látható Tóth bejegyzése:

Az FKGP-jelöltek nem fogadtak szót: továbbra sem lépnek vissza

A kisgazdapárt jelöltjeit nem igazán hatották meg a Jobbikkal lepaktáló pártvezetés kérése.

A Választás.hu hivatalos adatbázisa szerint legutóbbi cikkünk óta egyetlen egy jelölt sem lépett vissza.

Így továbbra is tizenegyen vannak versenyben. A jogi vita azon megy, hogy joga van-e a pártvezetésnek visszahívni politikusait április előtt. Erre maga Vona Gábor adta meg a választ Erdélyben, amikor a baloldal javára való egyéni visszalépésekről faggatták a székelyek. A kérdésre széttárta a karját, és azt mondta, hogy „a visszalépést nem lehet megakadályozni, még én sem tudom." Feltehetően arra utalt a pártelnök, hogy még neki sincsen hatásköre a jelöltek visszalépéséről dönteni.

A Jobbikra nézve kínos hangfelvétel nyilvánosságra kerül-e?

Ahogy megírtuk, Horváth Tibor, az FKGP hajdúszoboszlói jelöltje tett közzé egy meglehetősen érdekes bejegyzést közösségi oldalán.

Horváth állítása szerint olyan hanganyag került a birtokába, amelyen „100 százalékosan" bebizonyosodik, hogy Vonáék és a kisgazdavezetők „választási csalást" követtek el.

A poszt alatt sokan követelték, hogy hozza nyilvánosságra a felvételt. Azonban feltehetően cikkünk hatására Horváth eltávolította a bejegyzést. A modern technika adta lehetőségekkel élve lementettük a képet, íme:

Forrás: Facebook

A lebegtetett hanganyagot hamarosan nyilvánosságra hozzák a kisgazdák.

Kedden feljelentést tesznek csalás gyanúja miatt

Elsőként írtuk meg, hogy Tóth Dezső választási csalásért feljelentéssel fenyegette meg a Jobbikot. Márkus János kisgazda politikus a Mandinernek értesülésünket alátámasztotta, és elmondta, hogy kedden választási csalás gyanúja miatt feljelentést fognak tenni.

A rendszerváltás utáni legnagyobb korrupciós politikai botrány egy hete kezdődött, amikor egy hangfelvétel bizonyította: a Jobbik meg akarta venni az LMP kiskunhalasi jelöltjét. Utána a TV2 Tények hozta nyilvánosságra, hogy a kisgazdákat is korrumpálni próbálták. Hétfőn az derült ki, hogy Debrecenben egy ismert szocialista politikusnőt, Gurmai Zitát akarta rávenni a Jobbik, hogy lépjen vissza. Vagyis, a Jobbik korrupciós botránya megállíthatatlanul folytatódik.