Karbidágyús gazda durrogtat Ajkarendeken, idegesek a helyiek

2018.02.10. 11:52

A Tv2 Tények beszámolója szerint karbidágyúval durrogtat egy helyi gazda Ajkarendeken. Ezzel a szerkezettel akarja elijeszteni a vadakat a termőföldekről. Az ágyú éjjel húszpercenkét durrant egyet, amely nagyon idegesíti a településen élőket. Most a lakóknak elegük lett a durrogtatásból, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek a szerkezet betiltásáért.

Hatalmas durrogásra ébrednek minden éjjel Ajkarendeken az ott lakók. Egy úgynevezett karbidágyút telepített az egyik gazda a földjére, ezzel akarja a vadállatokat távoltartani éjjel a földjéről. Az ott lakók már annyira idegesek legszívesebben darabokra törnék a szerkezetet.

A környéken lakó Ács Jánosné a durrogtatás kapcsán a Tényeknek elmondta:Késő este kezdődik, legalább is ilyen öt hat óra körül, és egész éjszaka reggelig. Azt kíséri a kutyavonyítás, tíz tizenöt kutya rázendít, szóval borzasztó, nagyon borzasztó.

Egy másik érintett, Tábori Miklósné már több hónapja nem bír rendesen aludni. Húsz percenként hatalmas durranásra ébred, majd egy két óra múlva már nem is tud elaludni. Azt mondja, amióta működik a szerkezet, neki egy kevés alvás is ajándék lenne. 

Az ajkarendeki Eszlinger Lajosné pedig arról beszélt a Tényeknek, hogy az ágyú durranása a vadakat nem az erdőbe hanem a főút fele tereli,amely nagyon balesetveszélyes lehet.

Én szerintem ez a vadaknak csak ártalmára van, nemhogy elűzné őket, inkább az autók elé üldözi a vadakat, minthogy elmennének

- mondta Eszlingerné a Tényeknek.

A helyiek most aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy szabályozzák a szerkezet működésének idejét vagy egyszerűen tiltsák be a használatát. A lakók azt mondják nyugalmat akarnak végre, ezért a petíciójukat hamarosan átadják a helyi jegyzőnek.