A kormány célja, hogy 2022-re elérjük a teljes foglalkoztatottságot - mondta Lázár János, aki beszélt arról is, hogy húsvétkor 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt kapnak a nyugdíjasok. A 111. Kormányinfón elmondta, hogy ha bevándorlókat kell befogadni, akkor más területekről kellene elvonni a pénzeket. 

A négyszázalékos gazdasági növekedés a cél a következő években, de ezalatt nem nőhet az államháztartási hiány – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 111. Kormányinfón. 2018-ban 2,3 százalékos lesz a költségvetési hiány, és négyszázalékos a növekedés. Ha mindez teljesül, akkor folyamatosan nőnek majd a bérek, és a nyugdíjak is emelkedni fognak.

Rezsicsökkentés

A Nők40-program is megmarad, eddig 240 ezren vették igénybe – tette hozzá. A kormány modern faluprogramot indít majd, elkészül majd a Miskolc és Kassát összekötő autópálya. A kabinet célja, hogy 2022-re elérjük a teljes foglalkoztatottságot. 

2018. január elsejétől három százalékkal nőttek a nyugdíjak – mondta a miniszter. Egyszeri döntés után téli rezsicsökkentést hajt végre a kormány, ami 12 ezer forintos jóváírást jelent majd. 108-ról 87 forintra csökkent a gáz köbméterenkénti ára 2008-ról 2017-re – ismertette Lázár. Nagy hibát követnek el az ellenzéki pártok, ha támadják ezeket az intézkedéseket, és lenézik a nyugdíjasokat. 

A migrációt meg kell állítani

A kormány a bevándorlással kapcsolatos helyzetet is áttekintette, és azok a magyar javaslatok, amit az ENSZ-tervezethez tett a kabinet, azokhoz továbbra is ragaszkodik. Az ENSZ megfosztaná attól a jogtól Magyarországot, hogy maga döntse el, kivel akar együtt élni - tette hozzá. A migráció egy káros dolog, ott kell segítséget nyújtani, ahol a probléma van - mondta Lázár János. Minden embernek joga van leélni békében az életét, ahová születik - tette hozzá. 

Beavatkozás a kampányba

Lázár János szerint az Európai Bizottság jelentése egyértelmű beavatkozás a magyar kampányba. Valós alapja nincsen a bizottsági jelentés igazságügyi, korrupciós és egészségügyi részének - tette hozzá. Üdvözlendő, hogy a bizottság elismerte a kormány erőfeszítéseit a megújuló energiák terén. Lázár János elmondta, a romák helyzetével kapcsolatos megjegyzések korrektek voltak.  

Nem sértett senkit a bécsi videó

A bécsi videóval kapcsolatban azt mondta Lázár János az Origónak, hogy a közösségi oldal azért tiltotta le az ominózus anyagot, mert az egyesek szerint sértette az oldal szabályait. Jeleztem a közösségi oldalnak, hogy szerintem nem sérti a kisebbségeket az ominózus videó, és ezt elfogadták, majd visszaállították a videót. Lázár János arról is beszélt, hogy nem kívánt senkit sem megsérteni a bemutatott képsorokkal. 

A Miniszterelnökség vezetője közölte, hogy pont Hódmezővásárhelyen tettek meg sokat azért, hogy a szegregátumokat felszámolják. Bécsben egy olyan kerületben járt, ahol 200 nyelvet beszélnek – tette hozzá. Brüsszelben és Berlinben is nem a beköltözők váltak át echte brüsszelivé és berlinivé, hanem a saját képükre formálják a városrészt. Az egyetlen megoldás, ha nem indul el a folyamat - mondta a Miniszterelnökség vezetője. 

Dönthetnek úgy a közép-európaiak, hogy bevándorlóországgá válnak, de ez egy visszafordíthatatlan folyamat – mondta Lázár János. Budapest és Magyarország számára példa Bécs, a jó dolgokat át kell venni, de a rosszakat nem - tette hozzá. Szét lehet választani a fejlődést és a bevándorlást – mondta a miniszter.

Lázár: Magyar kézben marad a termőföld

A kormány elkötelezett abban, hogy a magyar termőföld magyar kézben maradjon - hangoztatta Lázár János az Európai Unió Bíróságának zsebszerződésekre vonatkozó döntésére reagálva. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: a bíróság döntését betartják, ugyanakkor a kormányfő arra utasította a földművelési minisztert, hogy minden jogalkotási eszközzel akadályozza meg, hogy külföldi magánszemélyek vagy külföldi vállalatok haszonélvezeti jog, illetve zsebszerződés révén magyar termőföldhöz jussanak.

2010-ben 600 ezer hektár volt veszélyben, az azóta meghozott törvények ezt nyolc éven át meg tudták védeni - mutatott rá, az egyetlen olyan hiteles politikai erőnek nevezve a kormánypártokat, amelyek képesek ennek a védelemnek a megteremtésére. A tárcavezető megjegyezte azt is, hogy a magyar rendelkezéseket vitató külföldi érintettek döntően kártalanítást kérnek, nem fenyeget a korábbi tulajdoni viszonyok visszaállása.