Elítélték a magyar fiatalokat, akik az Iszlám Államhoz akartak csatlakozni

Vágólapra másolva!
Négy év fegyházra ítélt a bíróság terrorcselekmény előkészülete miatt nem jogerősen egy magyar fiatalt. A fiú azt tervezte, hogy csatlakozik az Iszlám Állam terrorszervezethez. Társa terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés miatt két év börtönt kapott. Azt is megbeszélték, hogy terrorcselekményeket követnek el.
Vágólapra másolva!

Az ügyész a büntetések súlyosításáért és a másodrendű fiatal ítéletének részbeni felmentése miatt fellebbezett, mivel őt bűncselekmény hiányára hivatkozva felmentették a terrorcselekmény előkészülete bűntett vádja alól.

Az elsőrendű vádlott és védője téves minősítésre hivatkozva és a büntetés enyhítése érdekében, míg a másodrendű vádlott és védője szintén téves minősítés miatt és felmentésért jelentett be fellebbezést.

Az elsőrendű vádlott előzetes letartóztatásban marad, a másodrendű vádlot szabadlábon védekezhet.

Az ítélet szerint a két fiatal 2014 őszétől 2015 januárjáig egy internetes portálon üzeneteket írt egymásnak arról, hogy csatlakoznának az Iszlám Államhoz.

Az elsőrendű vádlott egy magát Abu Isa néven bemutató férfival is levelezett, aztán Isztambulba utazott, majd - mivel ott nem várták - egyedül indult el a szír-török határ felé. A határt azonban nem tudta átlépni, mert gyanús viselkedése miatt a Törökországban letartóztatták és Magyarországra hazatoloncolták.

A másodrendű vádlott ténylegesen semmit nem tett azért, hogy hasonló céllal kiutazzon, de élénken érdeklődött az Iszlám Állam iránt.

2016 júliusában egy közösségi oldalon kommenteket helyezett el, amelyekben terrorcselekmények elkövetését helyezte kilátásba.

"Azon magatartása, hogy nagy nyilvánosság előtt emberölés elkövetésével fenyegetőzött, a lakosság megfélemlítésére irányult" - írja a bíróság a közleményben.