Ölt az éjszakai vihar, több embert ki kellett telepíteni az ítéletidő miatt

eső, vihar, esőkár
Zalalövő, 2018. június 9. Az éjszaka hirtelen lehullott nagy mennyiségű eső miatt megáradt Zala folyó által elárasztott terület Zalalövőn 2018. június 9-én. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Eddig 350 helyszínen kellett beavatkozniuk a katasztrófavédelem munkatársainak a pénteki vihar miatt, 80 másik helyszínen folyamatban van a segítség - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője szombaton kora délután. A hajnali vihar miatt több településen most sincs áram, pénteken este halálos baleset is történt: egy kidőlő fa autóra zuhant Dombóváron, az autó négy utasa meghalt. A meteorológia előrejelzése szerint a hétvégén továbbra is számíthatunk heves zivatarokra, jégesőre.
Vágólapra másolva!

A legtöbb helyen az erős szél miatt kidőlt fák, letört faágak okoztak gondot, és a heves esőzés miatt elázott épületekhez hívták a katasztrófavédelem munkatársait - mondta Mukics Dániel az OKF helyettes szóvivője. Pénteken Vas és Zala, míg szombaton Bács-Kiskun megyében volt a legtöbb dolguk.

A Vas megyei Gasztony településen egy megáradt patak miatt kellett kilenc házat és egy éttermet mintegy kétezer homokzsákkal megvédeni, míg Hegyhátszentjakabon tizenhárom lakóházból negyven embernek kellett átmenetileg elhagynia otthonát, mert a Vadása-tó vízszintje annyira megemelkedett, hogy az épületeket veszélyeztette.

Több helyszínen

utakra, lakóházakra és autókra dőltek a fák,

emiatt öt épületben keletkezett kár.

A vihar kárt tett sok villanyvezetékben és oszlopban:

Vas és Zala megyében hét-hét, Somogyban három, Baranya megyében pedig egy településen szünetel az áramszolgáltatás,

ami összesen kétezer fogyasztót érint.

A probléma elhárításán folyamatosan dolgoznak a tűzoltók és az áramszolgáltatók munkatársai.
Az OKF azt kéri, ha valaki leszakadt vezetéket lát, ne közelítse meg, hanem hívja a 112-es segélyhívó számot.

A gát megerősítésén dolgoznak szakemberek és önkéntesek 2018. június 9-én Hegyhátszentjakabnál Forrás: MTI/Varga György

Autóra dőlt a fa, négyen meghaltak

Négy ember életét vesztette Dombóváron, amikor fa dőlt rá egy személygépkocsira péntek este. A katasztrófavédelem jelentése szerint a Kórház utcában, egy

negyven méteres fa dőlt rá egy autóra,

amelyben öt ember utazott. Négyen közülük életüket veszítették.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott szóvivője, Komlósiné Kiss Anett elmondta: az esetet a dombóvári rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja.

Tolna megyében heves vihar volt, leszakadt faágak és elektromos felsővezetékek miatt riasztották a tűzoltókat

az ország délnyugati részén átvonuló zivatar miatt. Bonyhádon úttestre dőlt fa miatt volt riasztás, Dombóváron, a Fő utcában faág dőlt az úttestre, a villanyvezeték is leszakadt.

Folytatódik a viharos idő

Az Országios Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint napközben és este dél, délkelet felől több hullámban, összességében több helyen (súlypontjával keletebbre helyeződve, de legkisebb valószínűséggel északkeleten) várható zivatartevékenység.

Heves zivatarokra is számítani kell, főként az ország délkeleti, déli felén.

Ezek környezetében viharos/károkozó, 60-90, helyenként 90 km/h) széllökés és nagy méretű jég (2, 3 cm-t meghaladó átmérővel) előfordulhat. Helyenként felhőszakadás is valószínű.