A Figyelő interjút készített Szájer Józseffel, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának alelnökével, a Fidesz EP-képviselőjével. Szájer az interjúban elmondta, hogy miért tekinthető alaptalan vádak gyűjteményének a közelmúltban elfogadott Sargentini-jelentés. Beszélt arról is, hogy a jelentés és annak gyors elfogadása egyértelmű nyomásgyakorlás hazánkra, de szerinte legrosszabb esetben eljárásjogi következményekkel kell számolni.

 A Fidesz EP-képviselője elmondta, hogy : A javaslat arra vonatkozik, hogy az Európai Bizottságot felkéri az Európai Parlament, hogy indítsa el hazánkkal szemben a jogállamisági kritériumok megszegése miatt a hetes cikkely szerinti eljárást."Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy ezentúl viszont a javaslatnak nincs jogi következménye, hiszen ehhez az EP-nek olyan passzus szerint kéne eljárni, amihez nincs joga. Így a legrosszabb esetben eljárásjogi következményekkel kell számolnunk.

Szájer József beszédet mond az alaptörvény kihirdetésének ötödik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen az OrszágházbanFotó: Polyák Attila - Origo

A jelentés, valamint annak gyors elfogadása egy egyértelmű nyomásgyakorlás a magyar kormányra. De - mint az már számtalanszor bebizonyosodott - a magyar kormányra nem lehet ilyen nyomást gyakorolni" - tette hozzá Szájer.

A jogállamiság kapcsán az EP-képviselő kifejtette, hogy pont Sargentini asszony nem tartotta be a jogállamiság szabályait, hiszen a jogállamiság lényege a jog uralma az emberek fölött. És azzal, hogy a jelentés olyan dolgokat taglal, amelyek nem tartoznak az uniós jog alá, pont hogy megsérti a jogállamiságot Szájer szerint.