A PestiSrácok úgy tudja, múlt hét csütörtökön kedvezménnyel szabadult a Cozma-gyilkosság harmadrendű vádlottja, Sztojka Iván. Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án szúrták szíven. Gyilkosai közül már csak ketten vannak börtönben.

Sztojka Ivánt 13 évre ítélték Marian Cozma meggyilkolásáért, de nem ő az első, aki korábban távozhatott a börtönből. P. Gábor volt a gyilkosság negyedrendű vádlottja, ő két éve hagyhatta el a börtönt – idézte fel a portál. Raffael Sándor, aki szíven szúrta a sportolót, és egy másik férfi továbbra is börtönben van.

A diszkós késelés

Raffael Sándor és ismerősei a veszprémi Patrióta lokálban kötöttek bele Marian Cozmába és barátnőjébe. A bűnbanda egyik vezetője, Németh Győző esett neki a sportolónak, majd Raffael Sándor, Sztojka Iván és két társuk ököllel estek neki. Cozma segítségére sietett két csapattársa is.

Verekedés közben egyszer csak előkerült egy kés, az egyik támadó azt kiabálta: „Megdöglesz, mindenkit agyonverek!". Sztojka erre egy üveggel fejbe vágta Cozma egyik csapattársát, Raffael pedig vesén szúrta a kézilabdázót.

Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Cozmának ekkor még volt annyi lélekjelenléte, hogy fejbe vágja Raffaelt, de ekkor székkel támadtak rájuk. A sportolónak sikerült az utcára menekülnie, de támadói utána mentek. Cozma már nem sokáig tudta védeni magát, Raffael nagy erővel szíven szúrta a román sportolót.

Németh és Sztojka ezek után még kétszer fejbe és kétszer hátba rúgta a magatehetetlen férfit. Cozma társai sem úszták meg sérülések nélkül: egyiküket nagy erővel fejbe rúgták, a másikat pedig vesén szúrták.

Hetek alatt elfogták a tetteseket

A Veszprém Megyei Bíróság 2011 júniusában társtettesként, több emberen elkövetett emberölés kísérlete és más bűncselekmények miatt ítélte életfogytig tartó fegyházbüntetésre Raffael Sándort és Németh Győzőt – folytatta a PestiSrácok. Sztojka Iván húszéves fegyházbüntetést kapott.

Forrás: AFP/Istvan Voros

Botrány a másodfokú ítélet után

Az elsőfokú ítélet szerint számos bizonyíték támasztotta alá, hogy hármójuk közül Raffael Sándor döfte szíven Cozmát, de a Győri Ítélőtábla egy évvel később életfogytiglani fegyházról 18 év börtönre enyhítette Raffael Sándor és Németh Győző büntetését, Sztojka Ivánét pedig húsz év fegyházról nyolc évre mérsékelte – írták.

A gyilkossági ügy végül a Kúriáig jutott, mert a Legfőbb Ügyészség szerint törvénysértően enyhe, aránytalan büntetés kiszabásáról rendelkezett a Győri Ítélőtábla. A Kúria végül nem rendelt el új másodfokú eljárást, és inkább részben megváltoztatta az ítéletet: a legfőbb bírói fórum Sztojka Iván büntetését nyolcról 13 évre súlyosbította. A Cozmát szíven szúró Raffael Sándor és a csapattársát, Ivan Pešićet vesén szúró Németh Győző esetében a bíróság helybenhagyta a másodfokú határozatot.