Összhangban az ellenzék országos szintű hajléktalanőrületével, arra mentek rá a magyar fake news kisiparosok, hogy a fideszes vezetésű csepeli önkormányzat alkalmazottjai milyen brutálisan bánnak az utcán élőkkel. Csakhogy most kiderült, rendhagyó módon pénzzel és egy kis alkohollal próbálták rávenni a hánytatott sorsú embereket arra, hogy a csepeli vagyonőrökre terhelő vallomást tegyenek. Megszületett 2018 leggázosabb álhíre, lekörözték az Indexet.

Talán az idei leggázosabb álhírt prezentálta a 24.hu gárdája, akik mindenszentekkor a csepeli hajléktalanhelyzet eszkalálódásával örvendeztették meg olvasóikat. „Alázzák és ütik a hajléktalanokat Csepelen" – már az anyag címe is erősen fake news-gyanús volt, de a folytatás minden képzeletet felülmúlt. Összhangban az ellenzék országos szintű hajléktalanőrületével, arra mentek rá az áhírgyár szerzői, hogy a fideszes vezetésű csepeli önkormányzat alkalmazottjai milyen brutálisan bánnak az utcán élőkkel. A cikkben többek között megszólítottak egy László nevű hajléktalant, aki arról mesélt, hogyan rúgták arcba a Zoli nevű haverját az önkormányzat emberei.

De az arcát láttam, és az tényleg szét volt rúgva. Rengeteg tanú van. Úgy kellett összevarrni. És mondta, hogy az öreg volt. Az valami őrnagy állítólag, a másik kettő csak a segédje. Jó, a Zoli valamit beszólt neki vagy nem fogadott szót, biztos vagyok benne. De akkor is– vázolta László, hogy milyen veszélyes az utcán lakni Csepelen.

A Philip K. Dick-díjas szösszenetben tucatnyi hajléktalant és alkoholistát kerestek meg a propagandagyár alkalmazottai, hogy nyilatkozzanak fiktív bántalmazásukról. Csakhogy a mesének nem lett túl jó vége, ugyanis a valóságra ezúttal is fény derült.

Csepeli önkormányzat: Pénzt adtak az alkoholistának a 24.hu újságírói, hogy veréssel vádolja az önkormányzatot

"Bizonyíthatóan pénzt, és minden jel szerint alkoholt is adtak a 24.hu újságírói cserébe azért, hogy a csepeli sétáló utcában időző hajléktalanok és alkoholisták az önkormányzat vagyonőreit veréssel, durva fellépéssel vádolják" – írja a szerkesztőségünknek megküldött közleményében a csepeli önkormányzat a Csepel.hu cikkére hivatkozva. A portál úgy értesült, hogy

ellenzéki "újságírók" több napon keresztül, kamerás stábokkal vadásztak olyan hajléktalanokra és alkoholistákra Csepelen, akik hajlandók lettek volna azt nyilatkozni, hogy megverték őket az önkormányzat által a sétáló utcai padok és értékek védelmére megbízott vagyonőrök.

A legmesszebbre a 24.hu propagandaoldal munkatársai mentek: a lap szerint

ők bizonyíthatóan pénzt, és gyaníthatóan alkoholt is adtak nekik, miközben a vagyonőrökre terhelő vallomást próbáltak kicsikarni.

A minden porcikájában 24.hu-s történet kulcsszereplői olyan alkoholista életmódot folytató férfiak és nők, akik semmilyen verésről sem tudtak beszámolni, ami őket érte volna. Ennek ellenére a magából a fake newsokat öntő portál mégis úgy prezentálta a történteket, mintha valóságos hajléktalanvadászatra került volna sor a budapesti városrészben. A csepeli önkormányzat kiemelte, hogy a kerület sétáló utcájában az italozó életmódot folytató, kéregető és olykor kötözködő, verekedő személyek miatt évek óta elviselhetetlen állapotok uralkodnak.

Hozzátették, hogy egyetlen egy olyan esetről sem tudnak, amikor a vagyonőrök bárkit megvertek volna. Az önkormányzat személy szerint megnevezte Szabó Szabolcs, korábbi együttes, most már független parlamenti honatyát, és Bangóné Borbély Ildikó szocialista parlamenti képviselőt, akik a cikk nyomán támadták a városvezetést, politikai haszonszerzés miatt. Közleményükben azt sugallják, hogy

összjáték történhetett a hazai fake news kisipar egyik vezető szereplője, és a baloldali politikusok között. 

Nem nehéz észrevenni, hogy az ügynek, és így a 24 anyagának is politikai motivációja van: a magyar kormány október 15-ei hatállyal úgy módosította a szabálysértési törvényt, hogy az életvitelszerűen közterületen tartózkodás szabálysértésnek minősül. Október 15-e óta a magyar demokraták és szimpatizánsaik hajléktalaneksztázisba kerültek: Gyurcsány Ferenc miattuk virrasztott, Gulyás Márton és Puzsér Róbert értük tüntetett, a 24.hu meg őket reklámozta.

Kár, hogy ismét nem jött össze a művelet.