Szombat hajnalra az egész országban leesett a hó

2018.12.15. 07:02

Szombatra virradóra országszerte leesett az első hó. A folytatásban is havazásra kell számítani, erős széllel, hófúvással. a havazás miatt Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 fok körül alakul. A rendőrség honlapján figyelmeztetést adtak ki a csúszós, havas utak miatt. 

Szombaton borult időre számíthatunk sokfelé havazással. Északnyugaton várható a legkevesebb, kb. 2-5 cm, délkeleten pedig a legnagyobb, 15-20 cm mennyiség. Az északnyugati szél megélénkül és néhol hófúvást okoz. Téli útviszonyokra, síkos, havas utakra készülhetünk! 0 fok körül alakul a hőmérséklet - írja a Köpönyeg.hu

A havazás miatt Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. A hófúvás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére adták ki az elsőfokú figyelmeztetést - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat közleményéből. 

A folytatásban vasárnap hajnalban még többfelé eshet a hó, délutánra azonban már mindenhol megszűnik a csapadék. Hétfőn aztán újra beborul, és többfelé várható havazás, havas eső, ónos eső. Reggel kemény fagyra készülhetünk, délután is csak 0 fok ígérkezik.

Már 10 centiméternél is nagyobb a hóréteg

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint több településen már 10 centiméternél is nagyobb a hóréteg. Mérőállomásaik közül a legtöbb hómennyiséget, 17 centimétert Sopron Brennbergbányánál mérték. A Sármellék Irányítótorony nevű állomáson 15 centiméteres hóréteget rögzítettek. Somogyhatvannál és Mázánál 12-12, Bakonyán és Szélkán 11-11 centiméteres a hó. Emellett néhány mérőállomásnál 10 centiméternyi hó hullott. Ezek: Sopron, Pogány Irányítótorony, Páka, Kerta, Úrkút. Kékestetőn 8 centiméteres hóréteget mértek. Emellett számos településen hullott még több centiméternyi hó.

 

A rendőrség is figyelmeztet a csúszós utakra!

A rendőrség közleményben hívja fel az autósok figyelmét a havas, csúszós utakra, illetve a korlátozott látási viszonyokra. Azt tanácsolják, a szokásosnál is jóval óvatosabban közlekedjenek, valamint az autó sebességét is igazítsák a csúszós utakhoz. 

A szokásosnál is óvatosabban kell vezetniForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Néhány tippet is adnak a hóban való vezetéshez: vezetés közben célszerű a kormányt két kézzel fogni, a könnyebb manőverezés érdekében. A havas, jeges, nedves úton javasolt a nagyobb követési távolság tartása, amely a sebességtől függően akár a normál sebesség háromszorosa vagy ötszöröse is lehet, tekintve, hogy a tapadási tényező csökkenése miatt a féktávolság rendkívüli mértékben megnő. Ilyenkor érdemes a kialakult forgalom dinamizmusát követni és az előzést kerülni - áll a rendőrség közleményében.

Felhívják a figyelmet továbbá a gyalogos-átkelőhelyekre is, mivel a havas időjárás miatt nehezebben észlelhetők időben a gyalogosok, ezért célszerű mérsékelni a közelében a sebességet. 

Folyamatosan takarítják az utakat

A gyorsforgalmi utak és a főutak burkolata a Dunántúl déli felén, valamint Fertőszentmiklós, Sárvár és Győr környékén, illetve az Alföldön Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében havasak, hókásásak, vagy latyakosak, máshol vizesek, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár Bereg megyében szárazak. Az alsóbbrendű utak a Dunántúlon és az Alföldön Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében havasak, hókásásak, máshol vizesek, északkeleten szárazak - közölte szombat hajnalban az útinform.

A Fővárosi Közterület-fenntartónál (FKF) péntek este 22 órától emelt készültségi fokozat lépett életbe - közölte a társaság szombaton az MTI-vel. A közlemény szerint jelenleg 70 jármű végzi a fő- és közösségi útvonalak takarítását. A főutak "sónedvesek", latyakosak, a mellékutak havasak, takarításukat csak a főútvonalak rendbetételét követően tudják megkezdeni.

Az autósokat arra kérik, hogy a megváltozott téli útviszonyok miatt fokozott figyelemmel, körültekintően közlekedjenek. Az ingatlantulajdonosokat pedig arra kérik, hogy ahol szükséges, az ingatlanjaik előtti járdaszakaszokat síkosságmentesítsék a gyalogos balesetek elkerülése érdekében.