100 millióért árulja Demszky Gábor az isztriai nyaralóját

Demszky Gábor
Budapest, 2017. február 13. Demszky Gábor volt főpolgármester beszél a Budai Liberális Klub Alapítvány rendezvényén, amelyet az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a budapesti 4-es metró beruházásáról szóló jelentéséről tartottak Budapesten 2017. február 13-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Mintegy százmillió forintnak megfelelő horvát kunát vagy eurót szeretne kapni Demszky Gábor egykori budapesti főpolgármester a horvátországi nyaralójáért - olvasható a Magyar Idők oldalán. Annak idején rendszeresen a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-től bérelt autóval tette meg a hét-nyolc órás utat Horvátországba Demszky, aki akkoriban furcsa magyarázkodásba kezdett arról, hogy miből is tudta megvenni, de főleg felújítani az épületet. 
Vágólapra másolva!

Ahogy a Magyar Idők is írja, a 2004-es balliberális városvezetés botrányai közül Demszky nyaralóvásárlása emelkedett ki, akinek kőből épült nyaralója

légvonalban ötszáz méterre, úton mintegy három kilométerre fekszik az Adriai-tengertől, közvetlen rálátással a Kvarner-öbölre, Rijekára és Cres szigetére.

A három részből álló ingatlannak van egy 150 négyzetméteres lakrésze, egy külön bejáratú 30 négyzetméteres stúdióapartmanja, amely összeköthető egy száz négyzetméteres emeleti lakrésszel.

Demszky Gábor horvátországi nyaralója Forrás: Blikk

Az Abbáziától harminc kilométerre fekvő telket és a rajta lévő romos építményeket Demszky Gábor még 2002-ben vette meg rendkívül alacsony, 5 millió forintos áron. Az épület szinte teljes egészében felújításra került, a ház gondnoka mellett itt tartották Demszky lovait is.

Ahogy a szerző írja,

A Blikk még 2004-ben megírta, a fővárosi tulajdonban levő FKF Opel Frontera a piaci ár negyedéért bérelte, a másik luxusterepjárót pedig az előbbinél is kedvezményesebb feltételek mellett: napi 4500 forintért. Demszky külföldön és belföldön egyaránt, a munkájához és szabadsága alatt is korlátlanul használhatta a szolgálati autót sofőrrel együtt.

A szabályozás szerint az autónak és a sofőrnek éjjel-nappal a főpolgármester rendelkezésére kell állnia.

Demszky azért is kényszerült magyarázkodásra akkoriban, mert a jelentősen megnövekedett értékű ingatlan meglétét egy ideig nem hozta nyilvánosságra, bruttó 671 ezer forintos fizetése és havi 200 ezres költségtérítése miatt pedig sokan kíváncsiak voltak, hogy miből tudott építkezni a liberális politikus. Végül a Városháza sajtóosztálya 2004 elején közleményt adott ki, amely szerint családi kölcsönökből és ingatlaneladásokból jött össze a pénz, és az épületeket Demszky és akkori felesége négy barátjával közösen vásárolta meg. A Magyar Nemzetnek 2004 nyarán a helyszínen már úgy nyilatkozott: "Két balatoni házat adtunk el, hogy ezt megépíthessük, 35 millióért adtuk el a feleségem családjáét, 12 millióért a miénket."

A luxusnyaralóban sokáig nagy élet volt, a főpolgármester és aktuális házastársa politikus barátai, cégvezetők, művészek adták egymásnak a kilincset, tehát népszerű volt a helyszín a liberális holdudvar számára.

Demszky Gábor 2017 februárjában Forrás: MTI/Kovács Tamás

Legutóbb tavaly augusztusban Demszky Gábor és a kusari villa azzal került be a hírekbe, hogy ötödik feleségével itt tartották a mézesheteiket,

a nyári „díszvendégek" pedig nem mások voltak, mint Heller Ágnes filozófus, Magyar Bálint liberális kultuszminiszter és Hermann Zsuzsanna, a mélyszegénységben élő romákat segítő Szocsoma civil szervezet ikonikus alakja.