Botkáék kijátszották a fizetési parkolási rendeletet

Botka László alakuló ülés beszél FOTÓ ÁLTALÁNOS Közéleti személyiség foglalkozása közgyűlés polgármester politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Szeged, 2014. október 27. Botka László szocialista polgármester a szegedi közgyűlés alakuló ülésén a városházán 2014. október 27-én. MTI Fotó: Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Másodfokon módosulhat az ítélet a szegedi parkolási botrányban a városházi vezetőkkel szemben. A szegedi parkolási botrányban, az ingyenesen osztogatott parkolóbérletek ügyében az első fokon eljáró bíróság nem vette figyelembe azt a törvénymódosítást, miszerint 2010 nyarától már az önkormányzatnak kellett volna elszámolnia a parkolóbérletek árával. A Magyar Hírlap szerint Botka László szocialista polgármester bizalmi embereit ezért nem csak hűtlen kezelés felbujtójaként kellett volna felelősségre vonni.
Vágólapra másolva!

A Gyulai Járásbíróság első fokon a szegedi parkolási botrányban még az ősz folyamán hozott ítéletében Botka bizalmi embereit, Mózes Ervin címzetes főjegyzőt, a szocialista polgármester helyettesét, Solymos László alpolgármestert, valamint Kalmár Gábort, a városvezető kabinetfőnökét hűtlen kezelés felbujtójaként, míg a Szegedi Közlekedési Kft. három vezetőjét hűtlen kezelésért ítélte el. Mivel fellebbezés történt, még az is megtörténhet, hogy

az önkormányzati vezetők esetében módosulhat a bűncselekmény minősítése.

A Magyar Hírlap szerint ennek az az oka, hogy az első fokú bíróság határozatában nem vette figyelembe, hogy 2010 júniusában a Rogán Antal által benyújtott törvénymódosítási indítvány nyomán az Országgyűlés a parkolási társaságok helyett az önkormányzatokat kötelezte a parkolóbérletekkel kapcsolatos elszámolásra. Mindez azt jelenti, hogy a törvény hatályba lépését követően már nem a közlekedési társaság, hanem az önkormányzat kötelessége volt a parkolóbérletek árát beszedni, s azzal elszámolni.

Botka László szocialista polgármester emberei esetében módosulhat a bűncselekmény minősítése Forrás: MTI/Rosta Tibor

Szokásjog alapján a VIP-személyeknek továbbra is ingyenesen osztogatott parkolóbérletek gyakorlatának fenntartása 2010 után már csak úgy volt lehetséges, hogy a helyi önkormányzati rendeletből kifelejtették a kedvezményes bérletre jogosultak körének szabályozását, azt csupán 2013-ban illesztették a rendeletbe, és tették átláthatóvá – közölte a lappal Német Ferenc, az önkormányzat jogi és ügyrendi bizottságának fideszes tagja.

A politikus hozzátette, ez tette lehetővé, hogy

a szegedi önkormányzathoz közvetlenül nem kötődő szocialista politikusok, rendőri vezetők, ügyészek, bírák és kiváltságokat élvező városházi dolgozók is kaptak az ingyenes bérletekből,

hiszen ezt rendeletbe foglalni nem merték.

A politikus leszögezte, a szocialista szegedi városvezető által irányított önkormányzat továbbra sem hajlandó közzétenni a teljes VIP-listát a parkolóbérletesekről.

A vádhatóság szerint 2008 és 2012 között 307 ingyenes parkolóbérletet adtak ki, amelyek odaítéléséről vezetői értekezleteken döntöttek.

A polgármester egyébként közérdekű adatigénylés kapcsán az általa évente kapott két parkolóbérletről azt mondta, azokat családtagjai használták.