Újabb bizonyíték, a Jobbik hajlandó összeállni Gyurcsány Ferenccel

Gyöngyösi Márton, Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
Két nap sem telt el az ellenzék közös, bevándorláspárti listájának bejelentése óta, és a Jobbik elnökhelyettese egy lapinterjúban kimondta, hogy bárkivel hajlandóak összefogni. „Nemcsak Gyurcsány Ferenccel, az ördög öreganyjával is együttműködünk, ha szükséges” – jelentette ki az egykori radikális párt második számú politikusa. 
Vágólapra másolva!

Éppen tegnap számoltunk be arról, hogy a hétvégi ellenzéki tüntetésen Tóth Bertalan, MSZP-elnök kimondta, amit eddig senki sem az ellenzéki politikusok közül: egységbe kell tömörülni a májusi európai választásra. Ez nem mást jelenthet, mint hogy az ellenzék egy Gyurcsány-Jobbik-Momentum-LMP-MSZP, a bevándorlást támogató listával fut neki a pár hónap múlva esedékes megmérettetésnek. Sokáig a legnagyobb kérdőjelet a Jobbik jelentette, de úgy látszik, az egykori radikális párt is beállhat a tömörülésbe.

„Nemcsak Gyurcsánnyal, az ördög öreganyjával is együttműködünk, ha szükséges”

Gyönygyösi Márton, a párt elnökhelyettese, frakcióhelyettese többek között az összefogás kérdésköréről is beszélt az LMP-közeli Azonnalinak. A politikus az ellenzéki együttműködés kapcsán kifejtette, ha úgy hozza a helyzet, hogy nemcsak Gyurcsány Ferenccel, hanem az ördög öreganyjával is összefognak.

Értékrendi alapon célokat határozunk meg, és ezek elérése érdekében pragmatikusan együttműködünk bárkivel.

– fejtette ki Gyöngyösi, mi a jelenlegi irány a Jobbikban.

A zsidókat korábban listázni szándékozó politikus dicsekedve hozzátette, hogy a béruniós kezdeményezésük népszerűsítése során szélsőbalos szakszervezetekkel is leült, nem nézte, hogy milyen ideológiai beállítottságúak. „Már 2010 óta ez a pragmatikus hozzáállás jellemzi a Jobbikot. Már akkor megfogalmaztuk, hogy mindig a kezdeményezést fogjuk figyelembe venni, nem a kezdeményező személyét, ideológiai hovatartozását” – fűzte hozzá a jobbikos politikus, aki mintha kicsit módosította volna a múltat. Apróbb gyöngyszem, hogy az interjú egy másik részében Gyöngyösi hirtelen észbe kapott, rájött, hogy tagadni kell a készülő Soros-listát, és azt mondta, hogy egy ilyen lista kizárt.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Voltak már jelei a Jobbik és a baloldal együttműködésének

Már az áprilisi választás megelőzően komoly fejtörést okozott a Jobbik vezetésének, hogy a balliberális pártokkal együttműködve (koordinálva) induljanak-e az egyéni körzetekben. Végül minden választókerületben indítottak jobbikos jelöltet, azonban a vesztes választást követően felerősödtek azok a hangok, amelyek a Jobbiknak balliberálisok felé való közelítését követelték.

Nyáron összeszedtük azokat a jeleket, amelyek azt mutatták, hogy az egykori radikális párt előkészítette az együttműködést a baloldallal. Az irányvonalváltás komoly belharcokat eredményezett a pártban, amelynek eredményeképpen két pártszakadás is bekövetkezett.

A Jobbik és a baloldal együttműködése a decemberi, ellenzéki tüntetések során vált a nyilvánosság számára nyilvánvalóvá.

Ugyanis ezen a tiltakozó felvonulásokon már együtt lebegtek a szélben a jobbikos, az LMP-s, a momentumos, a DK-s és az MSZP-s zászlók. Idén év elején pedig az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülés után a teljes ellenzék az Országház lépcsőjére vonult, ahol az egykori radikális párt nevében Jakab Péter az MSZP, a DK, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum vezetőivel és képviselőivel állt ki közösen, amelynek során közösen mondtak el egy fogadalmat.