Ennyire kell a hatalom a baloldalnak: Gyurcsányék elfogadták a rasszista Jobbikot

Sneider Tamás, Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
Hiába a náci karlendítős videó, a cigányverős hangfelvétel, Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció (DK) szemrebbenés nélkül mentegeti a Jobbikot és elnökét, Sneider Tamást. Pedig a bukott miniszterelnök korábban valósággal sportot űzött a Jobbiktól való elhatárolódásból, nem győzött fellépni az antiszemitizmus és a rasszizmus ellen – írja tényfeltáró riportjában a Magyar Idők.
Vágólapra másolva!

A jobboldali sajtó bármikor képes, akár a múltból, akár a jelenből előállítani olyan anyagokat, amivel a közös együttműködés lehetőségét próbálják megakadályozni – így mentegette a napokban Varju László, a DK alelnöke a cigányverő Sneider Tamást, akiről számos olyan bizonyíték került elő, amelyek a rasszizmusát és antiszemitizmusát támasztják alá.

Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök az alsóvadászi romatelepen élőkkel találkozik, amikor 2007. január 22-én Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe látogatott Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ahogy az Origo is beszámolt róla, többek között egy videófelvételen

a Jobbik elnökének felesége náci karlendítéssel pózol a saját esküvőjén, más hangfelvételeken pedig maga Sneider cigányok „agyonütéséről”, illetve arról beszél, hogy még mindig jobb, ha valaki muszlim vallásra tér át, mint ha zsidóra.

A pártelnök kifejtette, hogy az Országgyűlésben másként kell fogalmaznia, mint egyébként „harcosként” tenné, hogy „szimpatikus legyen a Jobbik”.

– jelentette ki.

Varju László egyébként korábban elképzelhetetlen módon,

a Jobbik propagandalapjában, az Alfahírben vette védelmében Sneidert,

mondván: eljött az ideje, hogy az ellenzéki erők elkezdjenek közösen gondolkozni azon, hogyan lehet Magyarország számára egy sokkal kedvezőbb jövőképet felvázolni.

Egészen biztos, hogy meg kell találni azokat a pontokat, amik összekötnek bennünket, és szerintem ezekből egyre több van – jelentette ki Varju.

A közös pontokból, amikből a DK alelnökét idézve „egyre több van”, külön kiemelendő az antiszemitizmus és a cigányellenesség maximális tolerálása.

„Én is cigány vagyok”

Bár az MSZP-től az LMP-ig, a Párbeszédtől a Momentumig az egész ellenzék próbálja mosdatni a Jobbikot és elnökét, a legelképesztőbb pálfordulás még így is a DK számlájára írható, hiszen

Gyurcsány Ferencék korábban valósággal sportot űztek a Jobbiktól való elhatárolódásból, nem győztek fellépni az antiszemitizmus és a rasszizmus ellen.

Gyurcsány Ferenc Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

– hangoztatta a DK képmutató elnöke egy, a Fidesz székháza elé szervezett tüntetésen.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként, az MSZP elnökeként 2009 januárjában felszólalt a Kísértet járja be Európát: a rasszizmus kísértete című nemzetközi konferencián, ahol kijelentette,

a magyar parlament meghatározó erőinek világossá kell tenniük, hogy semmilyen közösséget nem vállalnak a rasszizmus, az antiszemitizmus képviselőivel.

A DK elnöke 2014 májusában levélben kérte Bajnai Gordont és Mesterházy Attilát, hogy fontolják meg az EP-vita lefújását, amelyen a Jobbik is részt vett volna, de előzőleg Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét jobbikos aktivisták inzultálták és leköpték.

A Jobbikkal nem szabad leülni vitázni, a párttal szembeni bojkottot pedig nem megnyitni, hanem épp ellenkezőleg: erősíteni kell

– közölte Gyurcsány.

A DK akkori szóvivője is azt hangoztatta, hogy szélsőséges, rasszista, antiszemita, gyűlöletkeltő, kasztrálást kilátásba helyező párttal nem szabad leülni tárgyalni.

Gréczy Zsolt éppen Sneider Tamásra utalva kifogásolta azt is, hogy

Ugyanezt hangoztatta Vadai Ágnes is, aki a baloldali ATV-ben úgy fogalmazott, számára Németország az etalon, mert

Éles pálfordulás a hataloméhség jegyében

Bár a DK manapság a konzervatív sajtó ármánykodásának tartja a Jobbik máig élő antiszemitizmusának bemutatását, érdemes felidézni, hogy a párt korábban hogyan viszonyult a kérdéshez.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként még antiszemitának tartotta a Jobbikot,

ráadásul előszeretettel mosta össze az akkor radikális pártot a Fidesszel. Főleg külföldön, a Fidesz lejáratásának a céljából.

A bukott kormányfő álszent beszédeiből persze egy szót sem gondolt komolyan, ez utólag bebizonyosodott.

Régebben még elhatárolódtak a Jobbiktól, ma már összefognának vele

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke még 2017 decemberében is arról beszélt a Klubrádióban, hogy

A Jobbikról hetente derül ki, hogy soraiban továbbra is rasszista, antiszemita politikusok ülnek – fűzte hozzá.

A roma vezetők nem kérnek a Jobbikból és a vele együttműködő baloldalból

A Mindent a Cigányokért Fórum Egyesület elnöke a napokban nyílt levélben szólította fel a balliberális ellenzéket, hogy

határolódjanak el a Jobbiktól, mondják fel a velük való együttműködést.

„Elhatárolódunk minden olyan törekvéstől, amely a hazai cigányságot háttérbe szorítja, és újabb rasszista, megfélemlítő politikát hoz létre Magyarországon. Semmilyen indok, még a kormányváltás szándéka sem magyarázhatja a demokratikus pártok összefogását egy rasszista politikát folytató párttal” – írta Rafael Gyula, aki később a Hír TV-ben közölte azt is, hogy

Lakatos Attila Borsod megyei cigányvajda a Magyar Időkön keresztül ugyancsak arra kérte a jobb- és baloldali pártokat, hogy

Gyurcsány Ferenc ilyenkor miért nem írja ki magára az „Én is cigány vagyok!” feliratot?! – tette fel a jogos kérdést Lakatos.