A jobbikos Jakab Péter antiszemita botrányai

JAKAB Péter
Budapest, 2018. december 12. Jakab Péter, a Jobbik képviselője az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. december 12-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
"A magyar nemzet semmivel sem tartozik a zsidóságnak. Se bűnbánattal, se jóvátétellel. Ha Ön nem így gondolja, akkor én is aggódom. Egyszerű honpolgárként. Magyarként a magyarokért" - írta pár évvel ezelőtt Jakab Péter, a Jobbik jelenlegi frakcióvezető-helyettese Köves Slomónak címzett nyílt levelében. A jobbikos politikus körül napi szinten bukkannak fel az újabb és újabb antiszemita ügyek. Egy biztos: a masszív antiszemitizmus végigkísérte politikai pályafutását.
Vágólapra másolva!

A héten került elő több felvétel Jakab Péterről, amelyen párttársának, Pörzse Sándornak az antiszemita viccein röhögött, illetve bűnözőként beszélt a zsidókról. Ezek egyáltalán nem számítanak újdonságnak, Jakab múltjában rengeteg antiszemita megnyilvánulás van.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezető-helyettesének végigkísérte a pályafutását a masszív antiszemitizmus Forrás: Jobbik

"A magyar nemzet semmivel sem tartozik a zsidóságnak"

Az egyik legerősebb megnyilvánulása az a nyílt levél volt, amelyet Köves Slomó ortodox rabbinak címzett 2014-ben. Az EMIH jelenlegi vezetője élesen bírálta a Jobbik szélsőséges politikáját. "Ne tévedjen tehát: az Ön pártja Önt is összeírná. Ahogy a Jobbik szellemi ősei az Ön őseit is összeírták" - írta többek között a vallási vezető. A jobbikos politikus képtelen volt elviselni a kritikát, és színtiszta antiszemita gondolatokat fogalmazott meg.

  • "Elítéljük azt is, hogy a zsidó megmondóemberek a magyar nemzet egészét teszik felelőssé a zsidó holokausztért, elvárva azt, hogy honfitársaink olyan bűnökért is bűnhődjenek, amelyeket nem követtek el, sőt nem is éltek akkor, amikor azokat elkövették."
  • "Itt lenne végre az ideje annak is, hogy a magyarországi zsidóság és különösen annak vezető rétege magába szálljon."
  • "Hogyan jutott oda, és abban milyen saját felelőssége van, hogy önmagát szinte teljes egészében azonosította a baloldallal és a liberalizmussal, vagyis azzal a politikával, amely rendre beletapos a magyarság érdekeibe és értékeibe."

Volt azonban a levélnek ennél is durvább része, mégpedig a befejezés:

A magyar nemzet semmivel sem tartozik a zsidóságnak. Se bűnbánattal, se jóvátétellel. Ha Ön nem így gondolja, akkor én is aggódom. Egyszerű honpolgárként. Magyarként a magyarokért

- írta Jakab Péter.

Jakab: "...hogyan akarják zsidó megmondóemberek készpénzre váltani a holokausztot"

Pár nappal nyílt levelét megelőzően az Alfahír nevű pártlapnak nyilatkozott annak apropóján, hogy Vona őt kérte fel a Jobbik miskolci polgármesterjelöltjének a legutóbbi önkormányzati választáson. Ezen rendkívül durva megjegyzéseket tett: "... a médiában mást sem hallunk: hogyan akarják zsidó megmondóemberek készpénzre váltani a holokausztot. Lássuk be, nekik óriási felelősségük van abban, hogy ma a magyar társadalom jelentős része úgy érzi: nem azért kell emlékeznünk a holokausztra minden áldott nap, hogy ne fordulhasson elő még egyszer, hanem azért, hogy ne felejtsünk el fizetni érte" - mondta Jakab. Szerinte éppen ezért ezek a zsidó vezetők generálják azokat az előítéleteket, amelyekre hivatkozva aztán újabb és újabb antiszemitizmus elleni milliós programokat hívhatnak életre.

"Akkor, amikor az embereket számlák és hitelek fojtogatják, érthető, ha mindezt a magyar társadalom nem akarja finanszírozni" - tette hozzá.

"Izrael élen jár a magyar érdekek megsértésében"

A jobbikos politikus nemcsak a "zsidó megmondóemberek", hanem Izrael ellen is kikelt. Miután egy amerikai kongresszusi albizottsági meghallgatáson Fellegi Tamás, a Fidesz volt minisztere a Jobbikot nyíltan romaellenes, antiszemita pártnak jellemezte, a jobbikos szóvivő azt felelte, pártjában "építő és romboló egyénekre osztják a társadalmat, arról pedig nem tehetnek, hogy a cigányság jelentős része az utóbbi kategóriába sorolható, Izrael pedig élen jár a magyar érdekek sértésében".

Jakab Péter pályafutásában egyetlen állandó és változatlan dolog van: az antiszemitizmus.